Riemenstalden

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Riemenstalden
Centrum obce
Centrum obce
Riemenstalden – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška1030 m n. m.
StátŠvýcarskoŠvýcarsko Švýcarsko
KantonSchwyz
OkresSchwyz
Riemenstalden
Riemenstalden
Riemenstalden, Švýcarsko
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha11,20 km²
Počet obyvatel90 (2018)[1]
Hustota zalidnění8 obyv./km²
Správa
Oficiální webwww.riemenstalden.ch
PSČ6452
Označení vozidelSZ
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Riemenstalden je obec ve švýcarském kantonu Schwyz, ve stejnojmenném okrese. Leží přibližně 8 kilometrů jižně od hlavního města kantonu, Schwyzu, v nadmořské výšce 1030 metrů. Žije zde 90[1] obyvatel. Podle počtu obyvatel tak jde o nejmenší obec v kantonu Schwyz.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Údolí Riemenstaldenu (1923)

Centrum obce leží vysoko nad Lucernským jezerem v údolí Riemenstaldertal v nadmořské výšce 1030 m n. m. Vede k němu jediná příjezdová cesta ze Sisikonu (kanton Uri); s ostatními obcemi kantonu Schwyz obec žádné přímé dopravní spojení nemá.

Obec se nachází v povodí potoka Riemenstalderbach, který protéká i jejím centrem.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První zmínka o obci pochází z roku 1343 pod názvem Reymerstalden.[2] Po rozpadu farního kostela, který údajně existoval ještě v roce 1318, byl Riemenstalden začleněn do farnosti Morschach. Od roku 1804 je opět samostatnou farností. Kaple Johanna Baptisty na Chäppelibergu byla postavena v roce 1708, farní kostel Maria vom guten Rat v roce 1792. Ještě v 19. století se zde nacházely četné pozůstatky opuštěných vesnických staveb, zvaných Heidenhüttchen. Jen několik z nich stále existuje. Od velkých lavin v letech 1952 a 1954 bylo provedeno rozsáhlé pažení a úpravy v obci s cílem zabránit větším škodám.[2]

Turistika[editovat | editovat zdroj]

Údolí Riemenstaldertal je známé svou oblastí Lidernen s vrcholem Blüemberg, proslulými mezi skialpinisty. Tato lyžařská túra vede z Chäppelibergu přes Lidernen až na Blüemberg a poté nabízí sjezd z výšky přes 1800 metrů do Muotathalu.

V létě vedou různé turistické trasy do okolních hor pohoří Kaiserstock, mimo jiné přes jezero Alplersee na vyhlídkovou horu Rophaien.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Riemenstalden na německé Wikipedii.

  1. a b Ständige Wohnbevölkerung nach Staatsangehörigkeitskategorie Geschlecht und Gemeinde; Provisorische Jahresergebnisse; 2018. 9. dubna 2019. Dostupné online. [cit. 2019-04-11]
  2. a b AUF DER MAUR, Franz. Riemenstalden [online]. Historisches Lexikon der Schweiz, 2009-06-25 [cit. 2022-10-15]. Dostupné online. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]