Ramiz Delalić

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ramiz Delalić
Narození15. února 1963
Priboj
Úmrtí27. června 2007 (ve věku 44 let)
Sarajevo
Vojenská kariéra
Hodnostgenerál
Bitvyválka v Bosně a Hercegovině

Ramiz Delalić (15. února 196327. června 2007), známý pod přezdívkou Ćelo[pozn. 1], byl bosenský představitel organizovaného zločinu a velitel 9. horské brigády v Sarajevu. Byl jednou z několika prominentních postav podsvětí angažovaných Stranou demokratické akce v přípravách na válku v Bosně a Hercegovině. Delalić se nechvalně proslavil jako hlavní podezřelý, který stanul před místním soudem za zabití Nikoly Gardoviće 1. března 1992.

Činnosti[editovat | editovat zdroj]

Delalić spolu s Mušanem „Caco“ Topalovićem byli dva ze zločinců, kteří pomáhali organizovat bosenské polovojenské jednotky v Sarajevu.[1] Kromě hlídání klíčových pozic na hoře Trebević jejich gangy „rekvírovaly“ soukromá vozidla; unášeli lidi ke kopání zákopů na frontě; beztrestně vraždili, znásilňovali a okrádali.[1]

Navzdory příběhům, které ho později během války obklopily, jmenovitě jeho vydírání a vyděračské kruhy, byly jeho činy během války stále považovány za mnohem méně kontroverzní ve srovnání s jinými místními veliteli, jako byl např. Jusuf „Juka“ Prazina. Na rozdíl od Praziny a některých dalších místních gangsterů zůstal Delalić loajální a poslušný oficiálním bosenským politickým a vojenským autoritám po celé válečné období, a dokonce se předpokládá, že měl velmi blízko k bosenskému prezidentovi Alijovi Izetbegovićovi.

Útok na svatbu v Sarajevu[editovat | editovat zdroj]

1. března 1992 byl napaden bosenskosrbský křesťanský svatební průvod před Starým kostelem v sarajevské staré čtvrti Baščaršija, což mělo za následek smrt otce ženicha Nikoly Gardoviće a zranění srbského pravoslavného kněze. Delalić byl očitými svědky identifikován jako střelec. Bosenské muslimské úřady téměř nevynaložily žádné úsilí, aby ho vypátraly a stíhaly. 8. prosince 2004 byl Delalić obviněn z jedné vraždy prvního stupně v souvislosti se svatebním útokem.[2] Delalić byl zastřelen a zabit neidentifikovanými ozbrojenci v Sarajevu před dokončením jeho procesu.

Smrt[editovat | editovat zdroj]

Delalić byl zastřelen u vchodu do jeho činžovního domu v centru Sarajeva 27. června 2007. Vrah na Delaliće počkal a dvakrát na něj vystřelil, pokaždé několika ranami.[3] Ihned po střelbě přijela sanitka, i když lékaři krátce poté prohlásili Delaliće za mrtvého. Policie věřila, že vraždu zorganizoval Naser Kelmendi, obchodník s drogami narozený v Kosovu a Delalićův rival.[4] Delalić byl pohřben na hřbitově Kovači v Sarajevu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Toto slovo znamená „plešatý“ – v Sarajevu běžná přezdívka pro zločince, protože během pobytu ve vězení jim byly hlavy vyholeny

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ramiz Delalić na anglické Wikipedii.

  1. a b MERRILL, Christopher. Only the Nails Remain: Scenes from the Balkan Wars. [s.l.]: Rowman & Littlefield, 2001. Dostupné online. ISBN 978-0-74251-686-1. S. 285. 
  2. Media Round-Up, 8/12/2004 [online]. Office of the High Representative for Bosnia and Herzegovina, 8 December 2004. Dostupné online. 
  3. Detalji o ubistvu Delalića: Buha spojio ubice i Keljmendija [online]. Vijesti, 6 September 2014. Dostupné online. (Serbian) 
  4. JUKIC, Elvira M.; PECI, Edona. Kosovo Arrests Kelmendi on Drugs Charges [online]. 6 May 2013 [cit. 2019-11-12]. Dostupné online.