Radnice v Mukačevu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mukačevská radnice
Poloha
AdresaZakarpatská oblast, UkrajinaUkrajina Ukrajina
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mukačevská radnice (ukrajinsky Мука́чівська ра́туша, maďarsky Munkácsi városzháza) je sídlo samosprávy v ukrajinském městě Mukačevo. Historická budova byla zbudována na počátku 20. století. Novogotická stavba s prvky maďarské secese byla dokončena v roce 1904. Radnice stojí v samém centru města, na Náměstí míru na začátku Puškinovy ulice.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1898 byla vypsána veřejná soutěž na budovu nové radnice. Zúčastnilo se jí celkem 13 projektů, vítězným se stal návrh maďarského architekta Jánose Bobuly mladšího.[1] Stavební práce byly zahájeny dne 16. července 1903. Dohled nad samotnou stavbou vykonával samotný architekt budovy a inženýr Gustáv Bernovič. Základní kámen budovy byl položen dne 23. července 1903.

Architekt radnice ji dodal gotické rysy, které vznikly plně v duchu uherské secese. Radniční věž byla ovlivněna typickými rysy středověké uherské architektury. Vystupuje z hlavního průčelí stavby spolu s dvěma malými symbolickými věžemi. Na rozích pod nimi se nachází historický znak města zobrazující Svatého Martina na koni.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Мукачівська ратуша na ukrajinské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]