Radana Šatánková

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Radana Šatánková (*29. března 1980 ve Frýdku-Místku) je básnířka, prozaička, kulturní publicistka, editorka, produkční, kurátorka výstav výtvarného umění, lektorka, interpretka poezie, dramaturgyně kulturních pořadů. Organizátorka společenského kulturního života. Od roku 1999 žije v Praze.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Dosud jí vyšlo sedm samostatných sbírek poezie a jedna reminiscenční próza, nyní připravuje k vydání další knižní tituly. Dlouhodobě spolupracovala se současnými výtvarníky, dále s rozhlasem i hudebníky (ze spolupráce vznikly dva CD nosiče). Četná účast v almanaších české literatury započala v roce 1997 při Literárním klubu Petra Bezruče. Autorka je členkou organizací, skupin a spolků - např. Syndikát novinářů ČR, Svaz českých fotografů, Obec spisovatelů ČR, Dialog na cestě, Operace Ester, Skupina XXVI, Království lašské… Veřejně vystupovat a časopisecky publikovat začala coby skoro patnáctiletá (sezona 1994/1995).

Lašská rodačka Radana Šatánková je zakladatelkou a předsedkyní spolku Krasomil, který na území Frýdku-Místku, Ostravy, Prahy a jejího okolí uskutečňuje rozmanité kulturní projekty a aktivity… Věnuje se též divadlu, skupinové a individuální biblioterapii a veršoterapii. Spolupořádala také festivaly. Podnikla několik autorských výstav fotografií, vede workshopy, přednášky a pravidelné literárně-historické vycházky, těšící se oblibě veřejnosti.

V roce 2010 přijala svátost křtu (a jméno Marie); za svůj dosavadní život zakusila desatero povolání - např. uklízečka, biletářka v kině, redaktorka, předsedkyně neziskové organizace atd.

Citát

„Býti básnířkou je permanentní stav!“

Rozhovory – externí odkazy[editovat | editovat zdroj]