Rabenštejn

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rabenštejn
Chybí zde svobodný obrázek
Poloha
AdresaVrbno pod Pradědem, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky33865/8-2475 (PkMISSezObrWD)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rabenštejn byl strážní slezský hrádek, ležící u Vrbna pod Pradědem. Dnes je z tohoto hrádku zřícenina. Nachází se 300 metrů od hradu Veisenštejnu. Jedná se o pozorovatelnu celní stanice či strážní hrádek, který byl jeho příslušenstvím. V písemných pramenech o Rabenštejnu není zmínky, jeho jméno je umělé.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Rabenštejn stojí asi 300 metrů daleko od Veisenštejna nahoru po svahu. Leží kousek pod tzv. Solnou cestou. Tento hrad je postaven na dvou skaliscích. Zadní skalisko nenese žádné stopy zdí. V minulosti zde prý bývaly vidět přízemní základy a stopy malty. Zřejmě zde stávala podezděná dřevěná nebo hrázděná v půdorysu podlouhlá budova. Na předním skalisku stála věž, z níž se zachovaly ruiny zděné na maltu. Věž byla hranolová o stranách něco přes 6 × 8,75 metru. Zdi byly silné 2,5 až 3,7 metru. V suterénu byla místnost o straně 2,5 metru se vstupem. Mezi skalisky byl zdí opevněný dvůr.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VOJKOVSKÝ, Rostislav. Vajsenštejn – Rabenštejn. 1. vyd. Hukvaldy – Dobrá: Miroslav Bitter – Putujme, 2013. 19 s. ISBN 978-80-87712-98-6. S. 13–15, obálka. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]