Pupinův most

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pupinův most
Základní údaje
StátSrbskoSrbsko Srbsko
PřesDunaj
Otevřen18. prosince 2014
Souřadnice
Parametry
Materiálbeton
Délka1 507 m
Mapa
Map
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pupinův most (srbsky Пупинов мост) je silniční most o délce 730 m, který překonává evropský veletok Dunaj severně od Bělehradu mezi jeho místními částmi Zemun a Borča. Je to druhý dunajský most ve městě po Pančevském mostě, který byl poprvé postaven v roce 1935 a leží asi 10 kilometrů po proudu.

Je pojmenován po Mihajlu Pupinovi, americkém fyzikovi a spisovateli srbského původu, který se narodil ve vesnici ležící několik kilometrů severně od mostu. Mezi srbskou veřejností byl ale neformálně označován jako kineski most, tj. čínský most.[1]

Stavba je celkem 1507 metrů dlouhá, včetně opěr a předmostí na levém, severním břehu.

Městský dálniční most má v každém směru tři jízdní pruhy na stavebně oddělených vozovkách, které jsou od cyklostezek a chodníků pro pěší po obou stranách odděleny betonovými svodidly s ocelovým zábradlím. V noci je osvětlen.

Hlavní most je 362 m dlouhý a 29,1 m široký.[2] Byl postaven z předpjatého betonu. Jedná se o jeden z nejnovějších bělehradských mostů. Po dlouhodobých odkladech byl zrealizován nakonec čínskou společností China Road and Bridge Corporation za cenu 170 milionů eur, financovaných z 85 % přes China Exim Bank. Konečné náklady včetně silničních přípojek činily 260 milionů eur. Otevřen byl v roce 2014 za přítomnosti Aleksandra Vučiće.[3]

Most má význam především pro odevedení části tranzitní dopravy z centra Bělehradu a nebo dalších jeho rušných komunikací. Vedena je přes něj tzv. Vnější magistrální tangenta (srbsky Spoljna magistralna tangenta). Může v případě rekonstrukce Pančevského mostu sloužit jako náhradní spojení pro lokality Borča a Ovča a zajištění jejich dopravního spojení s Bělehradem.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mihajlo-Pupin-Brücke na německé Wikipedii.

  1. Most po imenu Mihajla Pupina. danas.rs [online]. [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (srbsky) 
  2. Otvoren Pupinov most na Dunavu. poslovni.hr [online]. [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (srbsky) 
  3. Otvoren most Mihajla Pupina između Zemuna i Borče. Anadolu Agency [online]. [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (srbsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]