Puk

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Další významy jsou uvedeny na stránce Puk (rozcestník).
Hokejové puky

Kotouč, hovorově pojmenováván puk (někdy též nazývaný touš),[1] je drobný předmět tvaru velmi plochého válce, který se nejčastěji používá ke hře při ledním hokeji. Slovo puk pochází z anglického puck.

Lední hokej[editovat | editovat zdroj]

Počátky ledního hokeje byly spojeny sice s postupně zakulacujícími se dřevěnými destičkami a jejich jinými náhradami v podobě plechovek i zmrzlého koňského trusu, ale dnešní hokejové puky bývají zhotoveny z vulkanizované pryže. Vznikají při teplotách nad 150 °C a tlaku stovek atmosfér. Puk má zhruba průměr 76,2 milimetrů (3 palce anglické míry), výšku 25,4 mm (1 palec anglické míry) a hmotnost od 156 do 170 gramů, ovšem tyto parametry mohou být mírně pohyblivé a liší se třeba pro žákovské kategorie. Kromě rozměrů musí puk zároveň vyhovovat celé řadě požadavků na jeho vlastnosti (elastičnost, tvrdost, odrazivá schopnost…). Pro každé utkání jich musí být k dispozici dostatek, protože mnohdy několik z nich skončí v hledišti, což může být vzhledem k rychlosti, jakou někdy dosahuje vystřelený puk (160 km/h), i smrtelně nebezpečné. Puky si někdy berou jako suvenýr někteří hráči, když vstřelí nějaký významný gól své kariéry. Vyráběny jsou i suvenýry v podobě puků (skleněné, přívěšky…).

Některé významné akce Mezinárodní hokejové federace (IIHF) poslední doby (zimní olympijské hry, mistrovství světa, mezinárodní turnaje) se odehrály s puky valašského výrobce Gufex[2] v Kateřinicích, protože nezanechávají veskrze žádné stopy na mantinelech a plexisklech.[3]

Podvodní hokej[editovat | editovat zdroj]

V podvodním hokeji se puk podobá tomu z ledního hokeje, ale má olověné jádro, zbytek je z teflonu, plastu nebo gumy. Díky tomu je dostatečně těžký, aby se v bazénu potopil a byl zároveň šetrný k bazénovým dlaždicím během hry.

Výrobci puků (lední hokej)[editovat | editovat zdroj]

Neúplný seznam známých bývalých či současných výrobců puků:

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]