Prvosenka prostřední

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPrimula × media
popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádvřesovcotvaré (Ericales)
Čeleďprvosenkovité (Primulaceae)
Rodprvosenka (Primula)
Binomické jméno
Primula × media
Peterm., 1838
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Prvosenka prostřední (Primula × media) je kříženec prvosenky jarní (Primula veris) a prvosenky vyšší (Primula elatior). Morfologicky je přibližně intermediární mezi rodiči.[1] Kříženec v přírodě vzniká obtížně a to jen tehdy, když mateřskou rostlinou je prvosenka jarní.[1]. Prvosenka jarní preferuje sušší prostředí a prvosenka vyšší (Primula elatior) vlhčí prostředí, což je další důvod, proč ke křížení těchto druhů dochází zřídka.[2] Ve Velké Británii je výskyt křížence omezený na divoké populace vyskytující se v mokrých loukách a lesích ve východní části Anglie. Mimo Británii byli nalezení kříženci P. × media také v Československu, Belgii a severní Francii. Populace prvosenky jarní (Primula veris) a prvosenky vyšší (Primula elatior) se příležitostně setkávají na vlhkých loukách nebo v lužních lesích. Experimentální mezidruhoví kříženci mají semena s jen velmi malým obsahem endospermu a zřídka obsahují zárodek. Jen 0,5 % semen získaných z prvosenky jarní × prvosenky vyšší naklíčilo úspěšně,[3], tedy kříženec je jen velmi málo fertilní.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b KOVANDA, Miroslav. Primula L.. In: HEJNÝ, Slavomil; SLAVÍK, Bohumil. Květena České republiky, vol. 3.. Praha: Academia, 1992. S. 246–251.
  2. BRYS, Rein; JACQUEMYN, Hans. Biological Flora of the British Isles [online]. Blackwell Publishing, 3.5.2009 [cit. 2009-12-20]. Dostupné online. 
  3. BRYS1, Rein; JACQUEMYN, Hans. Biological Flora of the British Isles: Primula veris L. [online]. Journal of Ecology [cit. 2010-01-21]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]