Privilegium bílé

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o privilegiu pro ženy z římskokatolické šlechty. O společenském privilegiu, které zvýhodňuje bělochy oproti lidem jiné než bílé pleti, pojednává článek bílé privilegium.
Italská královna Elena a korunní princezna Marie Josefa oblečeny v bílé na audienci u papeže Pia XII. (1939).

Jako privilegium bílé (francouzsky: Le privilège du blanc, italsky: il privilegio del bianco) se označuje privilegium vybraných katolických královen (a princezen) předstupovat před papeže v šatech bílé barvy, zatímco všechny ostatní ženy, (včetně panovnic) předstupují před papeže v dlouhých černých šatech s dlouhými rukávy. Uplatnění privilegia obléci si v přítomnosti papeže šaty bílé barvy ovšem nemusí daná panovnice uplatnit a může stejně jako ostatní ženy obléci šaty černé barvy. Bílých šatů se neužívá vždy, ale jen při nejvýznamnějších příležitostech za účasti papeže např. inaugurační mše při nástupu papeže či oficiální audience.

Privilegium bílé se nevztahuje na všechny katolické panovnice, ale pouze na vybrané královny katolické víry, které mají za manžela katolického panovníka. Proto se toto privilegium nevztahuje např. na nizozemskou královnu Maximu, která je sice katolického vyznání, ale její manžel král Vilém-Alexandr je protestant. Podobně se privilegium nevztahuje na kněžnu z Lichtenštejnska, královnu Lesotha a do roku 2013 také na kněžnu monackou.

Nositelky[editovat | editovat zdroj]

V roce 2016 příslušelo privilegium bílé těmto ženám:

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]