Přeskočit na obsah

Prezident Konfederovaných států amerických

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Prezident Konfederovaných států amerických
President of the Confederate States of America
Státní znak Konfederace

Úřadující
Jefferson Davis
SídloBílý dům (Richmond)
JmenujeSbor volitelů
Funkční období6 let bez možnosti znovuzvolení
První ve funkciJefferson Davis
Vytvoření9. února 1861
Zánik5. května 1865
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Prezident Konfederovaných států amerických (anglicky President of the Confederate States of America) byla nejvyšší politická funkce v Konfederaci jedenácti jižních států Spojených států amerických mezi lety 1861 a 1865. Jediným, kdo tuto funkci zastával, byl Jefferson Davis.

Ústavní vymezení[editovat | editovat zdroj]

Ústava Konfederace byla téměř identická s ústavou Unie. Jeden z rozdílů spočíval v tom, že prezidentské volební období bylo prodlouženo ze čtyř let na šest, současně s tím však bylo zakázáno znovuzvolení. Pravomoci prezidenta Konfederace byly totožné s pravomocemi prezidenta Unie, tedy:

Proces volby byl analogický k volbě prezidenta Unie. Zvolený kandidát se ujímal funkce složením slibu:

Slavnostně slibuji (nebo přísahám), že budu čestně vykonávat funkci prezidenta Konfederovaných států a podle svých sil budu zachovávat, střežit a bránit jejich ústavu.
— Článek II, Sekce 1 Konfederační ústavy

Historie[editovat | editovat zdroj]

Prozatímní kongres v Montgomery dne 9. února 1861 jednomyslně zvolil prezidentem Jeffersona Davise a viceprezidentem Alexandera H. Stephense. Stephens, který byl delegátem z Georgie, byl inaugurován do úřadu 11. února. Davis byl inaugurován do úřadu 18. února po svém příjezdu z Mississippi, kam odešel po své rezignaci z amerického Senátu.

Davis a Stephens byli potvrzeni ve funkcích dne 6. listopadu 1861 podle nové ústavy. Ve volbách bez protikandidátů získali 97% hlasů voličů a všech 109 volitelů. Hlavní město bylo přesunuto v červnu 1861 do Richmondu ve Virginii, kde se inaugurace konala 22. února 1862.

Za konec prezidentství Jeffersona Davise a zánik úřadu se obecně považuje den, kdy Davis a jeho kabinet prohlásili Konfederaci za rozpuštěnou, což bylo 5. května 1865, přestože Davis byl zadržen armádou Unie10. května.

Sídlo[editovat | editovat zdroj]

Sídlem prezidenta Konfederace byl tzv. Druhý Bílý dům, který se nachází ve čtvrti Court End v Richmondu. Byl postaven v roce 1818 a jako prezidentské sídlo sloužil od srpna 1861 do dubna 1865.[1]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku President of the Confederate States of America na anglické Wikipedii.

  1. POHANKA, Vít. V Richmondu opatrují sídlo prezidenta jižanské Konfederace. Radiožurnál [online]. Český rozhlas, 2010-04-03 [cit. 2024-07-08]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]