Pražské póly

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Map

Pražské póly jsou nejvzdálenější body území Prahy ve směru jednotlivých světových stran. Póly jsou určeny hranicí mezi hlavním městem Prahou a Středočeským krajem. Koncem listopadu 2020 je označil reportér Janek Rubeš, s Honzou Mikulkou[1] tvořící youtuberskou dvojici Kluci z Prahy, spolu s Ondřejem Boháčem, ředitelem Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy.[2][3]

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Označníky jsou betonové patníky s kuželovitým tvarem a půlkruhovým zakončením na konci. Mají hmotnost 180 kilogramů, póly značí červeno-černé popisky. IPR Praha akci propaguje na webových stránkách Centra architektury a městského plánování.[4]

Místo označující severní pól Prahy

Severní[editovat | editovat zdroj]

Severní pól Prahy leží na hranici Třeboradic a Hovorčovic, na jihovýchodním okraji zástavby obce Hovorčovice ve Veleňské ulici u železničního přejezdu. Je veřejně přístupný. Symbolický betonový sloupek s popisem není umístěn přímo v bodě, ale kvůli ochrannému pásmu železnice na druhé straně kolejí.

Místo označující jižní pól Prahy

Jižní[editovat | editovat zdroj]

Jižní pól Prahy leží na hranici Zbraslavi a Zvole cca 200 m od severovýchodního okraje zástavby obce Vrané nad Vltavou. Bod se nachází v říční nivě na pravém břehu Vltavy mezi cyklostezkou A2 a silnicí Vrané–Jarov. Je veřejně přístupný. Je označen betonovým sloupkem s popisem. Turisticky je nejatraktivnější ze všech pražských pólů.

Východní pól Prahy

Východní[editovat | editovat zdroj]

Východní pól Prahy leží v Klánovickém lese na hranici Újezdu nad Lesy a Úval, cca 500 metrů na západ od okraje zástavby města Úvaly. Je veřejně přístupný. Je označen betonovým sloupkem s popisem. Nachází se cca 50 m od lesní cesty se zelenou turistickou značkou v hustém mlází, přístup k němu je velmi jednoduchý po již vyšlapané cestě přímo z hlavní cesty.

Západní pól Prahy leží kousek od plotu Letiště Václava Havla

Západní[editovat | editovat zdroj]

Západní pól Prahy leží na hranici Dobrovíze a Ruzyně, cca 500 metrů jihovýchodně od zástavby obce Dobrovíz (od areálu Amazon), v přísně chráněném areálu letiště Václava Havla Praha, je tedy veřejnosti nepřístupný. Symbolický betonový sloupek s popisem je proto umístěn na konci přístupové polní cesty před areálem letiště, na veřejně přístupném místě cca 100 m od vlastního geodetického západního pólu.

Střed Prahy

Střed Prahy[editovat | editovat zdroj]

Střed Prahy leží na území městské části Praha 3 a byl osazen a slavnostně nasprejován dne 4. června 2021 za přítomnosti starosty MČ Praha 3 Jiřího Ptáčka, ředitele Institutu plánování a rozvoje Hlavního města Prahy Ondřeje Boháče a YouTubera Janka Rubeše. Betonový sloupek v designu shodném s Póly Prahy (pouze s mnohem hlubším založením z důvodu umístění na dětském hřišti) leží na průsečíku spojnice východního a západního pólu se spojnicí severního a jižního pólu. Nejedná se tak o geometrický střed Prahy, pouze o střed těchto spojnic.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Jiří Svoboda: Janek Rubeš a Honza Mikulka odchází ze Seznamu. Oblíbené duo z Prahy se s novým kanálem na YouTube vrací ke kořenům, Czechcrunch, 16. 11. 2020
  2. Kluci z Prahy. Označili jsme pro vás všechny póly Prahy – teď je najděte [online]. YouTube, 2020-12-06 [cit. 2020-12-07]. Dostupné online. 
  3. Raymond Johnston. Prague’s Honest Guide creates new tourist attraction – four ‘selfie poles’ at city’s outer limits. Expats.cz [online]. 2020-12-07 [cit. 2020-12-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Ondřej Boháč. Dobytí pražského pólu. Prozkoumejte nejvzdálenější místa metropole. campuj.online [online]. IPR Praha, 2020-12-04 [cit. 2020-12-07]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]