Poslední píseň

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední píseň
Miley Cyrus, představitelka hlavní role
Miley Cyrus, představitelka hlavní role
Základní informace
Původní názevThe Last Song
Země původuUSA USA
Jazykangličtina
Délka103 minut
Žánrdrama
PředlohaThe Last Song
Námět a scénářNicholas Sparks
RežieJulie Anne Robinson
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleMiley Cyrus
Liam Hemsworth
Bobby Coleman
Kelly Prestonová
Greg Kinnear
ProdukceAdam Shankman
Jennifer Gibgot
Dara Weintraub
HudbaAaron Zigman
KameraJohn Lindley
KostýmyLouise Frogley
StřihNancy Richardson
Výroba a distribuce
PremiéraUSA 31. března 2010
Produkční společnostiTouchstone Pictures
Offspring Entertainment
DistribuceTouchstone Pictures
Offspring Entertainment
Rozpočet20 milionů dolarů
Tržby89 041 656 dolarů
Poslední píseň na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Poslední píseň (v anglickém originále The Last Song) je romantický dramatický film z roku 2010. Režie se ujala Julie Anne Robinson. Film byl natočen podle knihy amerického spisovatele Nicholase Sparkse. Nicholas Sparks napsal k filmu také scénář. Hlavní role hrají Miley Cyrus, Liam Hemsworth a Greg Kinnear. Film měl premiéru ve Spojených státech dne 31. března 2010.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Miley Cyrus na natáčení filmu

Sedmnáctiletá Ronnie, kterou hraje Miley Cyrus, se po nějaké době po rozchodu rodičů odstěhuje se svým bratrem na prázdniny ke svému otci na Tybee Island. Tam se Ronnie postupně seznamuje s místními lidmi a po dlouhých pochybách se zamiluje do pohledného mladíka Williama, kterého ztvárnil australský herec Liam Hemsworth. Milostnému vztahu ale nepřejí obdivovatelky Wiliama ani jeho bohatá rodina. Nenávist však velké lásce nezabrání. Roniin otec Greg Kinnear umírá na rakovinu a poslední chvíle chce strávit ve svém domě u pláže. Díky lži, kterou Wiliam spolu se svým kamarádem způsobili, se strhne hádka a William odchází na univerzitu. Ronnie zůstává až do samého konce u svého otce. Na pohřeb se dostaví celá vesnice včetně Williamovy povýšené rodiny a samotného Willa. Nakonec vše dobře skončí a u Ronnie a Williama se projeví silná láska.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Tržby[editovat | editovat zdroj]

Film vydělal 62,9 milionů dolarů v Severní Americe a 26 milionů dolarů v ostatních oblastech, celkově tak vydělal přes 89 milionů dolarů po celém světě. Rozpočet filmu činil 20 milionů dolarů. Za první víkend docílil čtvrté nejvyšší návštěvnosti, kdy vydělal 16 milionů dolarů.

Recenze[editovat | editovat zdroj]

Na recenzní stránce Rotten Tomatoes získal ze 116 započtených recenzí 20 procent s průměrným ratingem 4 bodů z deseti. Na serveru Metacritic snímek získal z 27 recenzí 33 bodů ze sta. Na Česko-Slovenské filmové databázi snímek získal 66 procent.

Ocenění a nominace[editovat | editovat zdroj]

Film získal 8 nominací na cenu Teen Choice Awards: nejlepší filmové drama, nejlepší filmová herečka, objev roku, nejlepší polibek, nejlepší chemie, nejlepší taneční scéna, nejlepší výbuch vzteku a nejlepší zamilovaná píseň. Ceny získal 3. Miley Cyrus získala za roli cenu Kids' Choice Awards. Cyrus také získala nominaci na Zlatou malinu v kategorii nejhorší herečka. Dvě ceny ze tří získal film na předávání australské verze ceny Kids' Choice Awards a to v kategoriích nejlepší filmová herečka a nejlepší polibek.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku The Last Song (film) na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]