Greg Kinnear

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Greg Kinnear
Greg Kinnear v květnu 2006
Greg Kinnear v květnu 2006
Narození17. června 1963 (60 let)
Logansport
Alma materUniversity of Arizona
American Community Schools
American Community School at Beirut
Povoláníherec, televizní herec, filmový herec, novinář, scenárista, filmový producent, hlasový herec a filmový režisér
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Greg Kinnear, vlastním jménem Gregory Kinnear (* 17. června 1963, Logansport, Indiana, USA) je americký herec, moderátor, scenárista a televizní osobnost, držitel ceny Emmy.

Pochází z rodiny diplomata, v mládí často cestoval po celém světě. Na Arizonské univerzitě vystudoval televizní a rozhlasovou žurnalistiku. V americké televizní stanici NBC moderoval svoji vlastní talk show Talk Soup, za kterou obdržel v roce 1995 cenu Emmy.

Jako herec účinkoval v televizi zejména v 1. polovině 90. let, od 2. poloviny 90. let 20. století se více věnuje filmovému herectví. Zpočátku se jednalo spíše o vedlejší role, první větší roli ztvárnil v romantickém snímku Sabrina, kde si zahrál 3. hlavní postavu Davida Larrabeho.

Na Zlatý glóbus a Oscara byl nominován za svoji vedlejší roli ve símku Lepší už to nebude z roku 1997, kde hrál homosexuálního malíře Simona Bishopa. O rok později si zahrál v romantickém snímku Láska přes Internet. V roce 2000 se objevil ve sci-fi komedii Z jaké jsi planety?, v témže roce hrál i mysteriózním hororovém dramatu Téměř dokonalý zločin. V roce 2002 si zahrál v psychologickém snímku Auto Focus - Muži uprostřed svého kruhu, v témže roce se objevil ve válečném dramatu Údolí stínů. V roce 2010 si zahrál ve válečném thilleru Zelená zóna, který se odehrává v Iráku v době těsně po násilném svržení Saddáma Husajna.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]