Přeskočit na obsah

Portál:Třebíč/Článek/2010/05

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Albín Bráf (Jan Vilímek 1886)

JUDr. Albín Bráf (27. února 1851 Třebíč1. července 1912 v Roztokách u Prahy) byl český právník, vysokoškolský profesor, národohospodář, politik a novinář.

Bráfův otec byl hospodářským úředníkem na třebíčském valdštejnském panství, matka pocházela z měšťanské rodiny Trávníčků, třebíčských barvířů sukna.

Po absolvování právnických studií (1874) začal vyučovat národní hospodářství na československé obchodní akademii v Praze. Roku 1877 se habilitoval jako soukromý docent a v roce 1882 se stal profesorem politické ekonomie a národního hospodářství na právnické fakultě Univerzity Karlovy; své přednášky uváděl jako první v češtině. Podílel se významnou měrou na vytvoření českého národohospodářského názvosloví a je považován za zakladatele české národohospodářské školy. Sám sice nevytvořil své vlastní ekonomické teorie, ale byl prvním velikým praktikem ekonomie u nás. Vytvořil program Dovršení národního obrození, který byl charakterizován jako cesta od rovnocennosti k rovnomocnosti, což znamenalo vyrovnání se na poli ekonomiky s úspěchy v oblasti kulturní, jazykové a politické.

Politicky zakotvil u staročechů, pod protektorem svého tchána Františka Ladislava Riegra. Nebyl zdaleka tak konzervativní jako jeho strana, patřil již k jiné generaci, což se projevilo například při punktacích. Chápal ekonomické souvislosti v plné šíři a všímal si zároveň sociálního postavení dělnictva.