Portál:Spojené státy americké/POLITIKA

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Denis McDonough (* 2. prosince 1969 Stillwater, Minnesota) je americký politik a státní úředník, člen Demokratické strany, který od února 2021 zastává úřad ministra pro záležitosti veteránů Spojených států amerických ve vládě Joea Bidena. Ve funkci nahradil republikána Roberta Wilkieho, který do ledna téhož roku sloužil v Trumpově vládě.

Během prezidentství Baracka Obamy působil v letech 2009–2010 nejdříve jako vedoucí kanceláře Národní bezpečnostní rady. Mezi roky 2010–2013 se stal náměstkem poradce pro národní bezpečnost Thomase E. Donilona. Po celé druhé období Obamova kabinetu, v letech 2013–2017, vedl kancelář Bílého domu jako člen administrativy na vládní úrovni.

Narodil se roku 1969 v Stillwateru, městě ležícím ve východní Minnesotě. Vychován byl ve zbožné rodině irských katolíků, která čítala jedenáct dětí. Prarodiče přicestovali do Ameriky z irského regionu Connemara v hrabství Galway. V roce 1988 maturoval na státní střední škole Stillwater Area High School V roce 1992 absolvoval s vyznamenáním bakalářské obory historie a španělština (BA) na Saint John's University. Magisterský obor zahraniční služba ukončil v roce 1996 na Fakultě zahraniční služby Edmunda A. Walshe washingtonské Georgetownské univerzity (MS)