Portál:Pes domácí/Psí plemeno

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Typicky zbarvený pes

Německý ovčák (lidově též vlčák) je německé psí plemeno, jedno z nejrozšířenějších plemen na světě a též nejrozšířenější služební pes. Díky své všestrannosti a učenlivosti je využitelné prakticky v jakémkoliv odvětví kynologie, ale uplatňuje se především jako společník a hlídač.

V Německu vznikaly postupně různé typy psů využívaných pro stejný účel – hlídání ovcí a majetku – nicméně v 19. století narostl zájem o tato plemena a v druhé polovině 19. století se začaly objevovat i snahy o sjednocení. Roku 1899 pak byl schválen první standard německého ovčáka a popularita plemene začala narůstat. Jejich chov se velice rychle rozšířil i do Česka a zbytku světa. Němečtí ovčáci byli využívání německou armádou, která jich pro první světovou válku vycvičila okolo dvaceti tisíc, také policií a v Československu je zase chovala Pohraniční stráž. Stále se jedná o velmi populární policejní plemeno, nicméně například ve Spojených státech tuto úlohu pomalu ale jistě přebírají rychlejší a mrštnější malinoisové.

Němečtí ovčáci jsou známí svojí věrností, inteligencí a vyrovnaností. Nebojí se jakýchkoliv aktivit, od plavání přes chůzi až po psí sporty, jako jsou agility. Hodí se do rodin s dětmi a vycházejí i s jinými domácími zvířaty nebo psy. Základní výcvik a výchova jsou nutností, stejně tak dostatek pohybu a aktivit. Srst, která líná dvakrát ročně, není náročná na péči. Nicméně plemeno je poměrně zatížené na dědičné nemoci, například epilepsii a dysplazii kyčelního a loketního kloubu. Celý článek