Portál:Film/Článek/2013/9.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Natáčení filmu na náměstí Zakázaného města

Poslední císař (v originále The Last Emperor) je drama, na kterém spolupracovala Čína, Itálie, Spojené království a Francie. Jako námět tohoto monumentálního filmového eposu byl vybrán poslední čínský císař Pchu I, který byl na trůn posazen již ve třech letech. Čtyři roky po své korunovaci byl však svržen a později vyhnán ze Zakázaného města. Později byl ustanoven mandžuské provincie, ale ani tentokrát neměl žádnou skutečnou moc. Následně byl několik let vězněn a později žil normální život.

Film režíroval Bernardo Bertolucci, který spolu s Markem Peploem sepsal i scénář. Hlavními herci filmu jsou John Lone, Joan Chen, Peter O'Toole, Ruocheng Ying, Victor Wong, Dennis Dun, Rjúiči Sakamoto, Maggie Han, Ric Young, Vivian Wu a Čchen Kchaj-ke. Film měl premiéru v USA dne 18. listopadu 1987.

Za 24 miliony dolarů výrobních nákladů a s devatenácti tisíci komparzisty, na neobyčejných lokacích a v dekoracích úchvatných barev, ale bez speciálních efektů a technických triků nebo skandálních sexuálních a krvavých scén vytvořil režisér filmový zážitek, který slavil úspěch v mezinárodním měřítku. Film získal celkově devět Oscarůnejlepší film, režie, kamera, výprava, kostýmy, střih, hudba, zvuk a scénář.