Plynárna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Plynárna je technologické zařízení sloužící k výrobě a skladování technických plynů, zejména používaných pro účely vytápění či osvětlení.

Dějiny plynárenství[editovat | editovat zdroj]

První veřejná plynárna vznikla roku 1813 v Londýně.[1] Plyn se vyráběl zplyňováním uhlí, které bylo přiváženo říčními čluny po Temži a následně dopravováno koňskými povozy.

O další rozvoj plynárenství se zasloužil Johann Joseph von Prechtl, první rektor Vídeňské polytechniky (od roku 1974 Technická univerzita Vídeň), který v říjnu 1816 objevil průmyslově použitelnou technologii výroby svítiplynukamenného uhlí.

V českých zemích byla první veřejná plynárna zprovozněna v roce 1847 v Karlíně, tehdy ležícím mimo hranice královského hlavního města Prahy.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. History of gas | Early days [online]. National Gas Museum [cit. 2023-03-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. HORÁK, Jan. Muzeum, jež ukazuje i historii domácností. Pražský deník. 2011-02-26. Dostupné online [cit. 2023-03-13]. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Výstavní katalog pražských obecních plynáren. Příprava vydání Josef Krost. Praha: vl.n., 1891. Dostupné online. Vznik prvních pražských plynáren a statistické údaje o výrobě a spotřebě plynu v Praze ve druhé polovině 19. století. Publikace popisuje vznik prvních plynáren ve světě na počátku 19. století. Vznik prvních pražských plynáren a statistické údaje o výrobě a spotřebě plynu v Praze ve druhé polovině 19. století.. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]