Pistrjalovo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pistrjalovo
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška136 m n. m.
StátUkrajinaUkrajina Ukrajina
OblastZakarpatská oblast
OkresOkres Mukačevo
Městský komunitaMěstská komunita Mukačevo
Pistrjalovo
Pistrjalovo
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha6,1 km²
Správa
Vznik1500
Telefonní předvolba3131
PSČ89673
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pistrjalovo (ukrajinsky Пістрялово, maďarsky Pisztraháza) je vesnice v mukačevské městské komunitě, v mukačevském okrese Zakarpatské oblasti Ukrajiny. V roce 2001 zde žilo 773 obyvatel.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1428 s tím, že sídlo bylo uvedeno pod názvem Pisztrángfalva. Do Trianonské smlouvy patřila obec k Uherskému království, poté k Československu. V roce 1930 měla obec 782 obyvatel, z toho: 757 Rusínů, 21 Židů, 3 Maďaři a jeden cizinec. V obci byla rusínská škola (4 třídy). Řeckokatolická obec o 756 lidech měla zděný kostel Přímluvy Panny Marie, vysvěcený v roce 1842.

Od roku 1945 patříla obec k Ukrajinské sovětské socialistické republice, která byla součástí SSSR, a nakonec od roku 1991 patří samostatné Ukrajině.

V 80. letech 20. století začala v rámci strategické obrany SSSR výstavba radarové stanice varující před útoky raket typu Daryal, která začala fungovat v 90. letech a po osamostatnění Ukrajiny fungovala i nadále za komerční úhradu od Ruska. Kvůli rostoucí nedůvěře a protestům veřejnosti ale radar přestal fungovat a v roce 2003 byl zničen (viz objekt na obrázku v informačním boxu).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Пістрялово na ukrajinské Wikipedii a Пистрялово na rusínské Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Pistrjalovo na Wikimedia Commons