Pimachiowin Aki

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pimachiowin Aki
Světové dědictví UNESCO
Skalní stěna v parku Woodland Caribou
Skalní stěna v parku Woodland Caribou
Smluvní státKanadaKanada Kanada
Souřadnice
Typsmíšené
Kritériumiii, vi, ix
Odkaz1415 (anglicky)
OblastSeverní Amerika
Zařazení do seznamu
Zařazení2018 (42. zasedání)

Pimachiowin Aki (výslovnost [ˌpɪˈmætʃəwɪn ɑːˈkiː]) je oblast v Kanadě na hranici provincií Manitoba a Ontario o rozloze 29 040 km².[1] Zahrnuje severské jehličnaté lesy v povodí řeky Berens River. Původními obyvateli byli odžibvejští indiáni. Nacházejí se zde rezervace Poplar River First Nation, Little Grand Rapids First Nation, Pikangikum First Nation, Pauingassi First Nation a Bloodvein First Nation. Název Pimachiowin Aki znamená v jazyce domorodců „země, která dává život“. Lidé zde žijí podle archeologických nálezů již sedm tisíc let a využívají krajinu šetrným způsobem nazývaným „Ji-ganawendamang Gidakiiminaan“.[2]

Část regionu patří k chráněným územím Atikaki Provincial Wilderness Park a Woodland Caribou Provincial Park. Vyskytuje se zde sob polární, los evropský, rosomák sibiřský, zajíc měnivý, datel červenohlavý, lesňáček kanadský a jeseter jezerní. Vegetaci tajgy tvoří borovice Banksova, smrk sivý, topol balzámový a sedm set dalších druhů cévnatých rostlin.[3] Na území Pimachiowin Aki se nachází přes tři tisíce sladkovodních jezer.[4]

Roku 2002 navrhli původní obyvatelé zařazení oblasti na seznam světového dědictví. Odůvodňovali to unikátním spojením přírodního bohatství s kulturní krajinou a slibovali si od publicity nárůst turistického ruchu. V zájmu zařazení také došlo k jednání se společností Manitoba Hydro o odklonění plánované elektrické přenosové soustavy Bipole III mimo toto území.[5] K zápisu Pimachiowin Aki mezi světové dědictví došlo v roce 2018 na zasedání UNESCO v Manámě.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Pimachiowin Aki is Canada’s newest UNESCO World Heritage Site. canadiangeographic.ca [online]. [cit. 2023-11-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Keeping the Land at Pimachiowin Aki – Sustainable Heritage Case Studies [online]. 2023-01-28 [cit. 2023-11-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. IUCN evaluations of nominations of natural and mixed properties to the World Heritage List. unesdoc.unesco.org [online]. [cit. 2023-11-04]. Dostupné online. 
  4. Pimachiowin Aki. www.thecanadianencyclopedia.ca [online]. [cit. 2023-11-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. MCKAY, Dodie Graham. Protecting the Boreal Forest: Pimachiowin Aki - Canada, News, Paganism. The Wild Hunt [online]. 2016-06-23 [cit. 2023-11-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. RDNEWS. Stretch of Canadian boreal forest deemed a UNESCO world heritage site [online]. [cit. 2023-11-04]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]