Penny Marshallová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Penny Marshall)
Penny Marshallová
Penny Marshallová (1976)
Penny Marshallová (1976)
Narození15. října 1943
Bronx
Úmrtí17. prosince 2018 (ve věku 75 let)
Los Angeles
Příčina úmrtídiabetes mellitus typ 1
Místo pohřbeníForest Lawn Memorial Park
Alma materUniversity of New Mexico
Walton High School
Povolánífilmová režisérka, filmová producentka, scenáristka, spisovatelka, kaskadérka, zpěvačka, tanečnice, hlasová herečka, komička, filmová herečka, televizní herečka, režisérka a herečka
RodičeAnthony W. Marshall
Manžel(ka)Rob Reiner (1971–1981)
DětiTracy Reiner
PříbuzníGarry Marshall a Ronny Hallin (sourozenci)
OceněníCrystal Award (1991)
Hvězda na Hollywoodském chodníku slávy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Penny Marshallová (15. říjen 1943 Bronx, New York17. prosinec 2018 Los Angeles, Kalifornie)[1] byla americká herečka, režisérka a producentka. Její úspěchem byla postava Laver v televizním seriálu Laverne & amp; Shirley (1976–1983), kde získala tři nominace na cenu Zlatý glóbus za nejlepší herecký výkon v televizní sérii hudební nebo komediální. V roce 1990 režírovala film Čas probuzení, (podle knižní předlohy Oliver Sacks), který byl nominován na Oscara.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Bronxu v New Yorku. Jejím bratrem je známý režisér Garry Marshall. Její otec měl italský původ a matka německý, anglický a skotský.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

LaVerne a Shirley (1976)
Laverne a Shirley (1976)

Penny se poprvé objevila v televizní reklamě na šampon Head and Shoulders. Měla hrát dívku s tuhými, nezajímavými vlasy a Farrah Fawcett měla hrát dívku s hustými a půvabnými vlasy. Tato reklama vzbudila ve společnosti dojem, že Penny moc nedbá o svůj vzhled a Farrah byla považována za tu půvabnou a krásnou. Farrah cítila, že Penny je nejistá kvůli svému vzhledu, a časem jí pomáhala. V roce 1970 se Garry Marshall stal výkonným producentem televizního seriálu The Odd Couple. Následující rok byla Penny obsazena do stálého obsazení - čtyři roky hrála sekretářku Myrnu.

Dne 11. listopadu 1975 Garry Marshall představil seriál Laverne a Shirley plus hlavní postavy Laverne DeFazio a Shirley Feeney (které hrají Penny Marshallová a Cindy Williams). Postavy Laverne a Shirley se objevily i v dalších pěti epizodách seriálu Happy Days. V roce 1982 na začátku osmé sezóny Laverne a Shirley, Cindy Williams opustila seriál kvůli těhotenství. Seriál byl zrušen po poslední epizodě sezóny vysílané v květnu 1983. Postavu Laverne DeFazio si Penny společně s její hereckou kolegyní Cindy Williams zahrála i v roce 2013 v seriálu Sam a Cat.

Dabovala také jednu z vedlejších postav v seriálu Simpsonovi.

Režisérská tvorba[editovat | editovat zdroj]

Na bratrův popud se začala zajímat o režírování. Zatímco hrála v Laverne a Shirley, podílela se jako režisérka na čtyřech epizodách tohoto seriálu. V roce 1979 režírovala několik epizod krátkého sitcomu Working Stiffs, ve kterém hráli Michael Keaton a James Belushi. Jejím prvním filmem je Jumpin 'Jack Flash (1986) ve kterém hrála hlavní roli Whoopi Goldberg. Možnost režírovat film dostala díky neshodám Whoopi Goldberg s původním režisérem. Dala ve filmu také prostor dceři Tracy a bratrovi Garrymu.

Penny měla několik úspěšných celovečerních filmů od poloviny 80. let, včetně filmu Big (1988), ve kterém hrál Tom Hanks (první film režírovaný ženou, který vydělal více než 100 milionů amerických dolarů), Awakenings (1990) s Robinem Williamsem a Robertem De Niro, a League of Their Own (1992) s Geenou Davisovou, Tomem Hanksem a The Preacher 's Wife (1996), kde hráli Denzel Washington a Whitney Houston. V roce 1991 získala cenu Women in Film Crystal Award. V roce 2001 také obsadila herečku Drew Barrymoreovou a Brittany Murphy v životopisném filmu Riding in Cars with Boys.

V letech 20102011 režírovala dvě epizody seriálu Showtime United States of Tara (v hlavní roli s Toni Collette).

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

V roce 2010 oznámila, že jí byla diagnostikována Rakovina plic, která metastazovala do mozku. V roce 2012 řekla, že její zdravotní stav je v remisí.[2] Zemřela v Los Angeles na komplikace s cukrovkou 17. prosince 2018 ve věku 75 let.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Penny Marshallová na slovenské Wikipedii a Penny Marshall na anglické Wikipedii.

  1. Carmel Dagan: Penny Marshall, 'Laverne & amp; Shirley 'Star, Director, Dies at 75. In: Variety, 18. Dezember 2018. Abgerufen am 18. Dezember 2018 (englisch).
  2. Gostin, Nicki. Penny Marshall talks cancer, abortion, reconciling with 'Laverne & Shirley co-star in new memoir [online]. October 4, 2012 [cit. 2015-09-20]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]