Pavel Kappel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pavel Kappel
Narození24. března 1976 (48 let)
Praha
Povoláníhistorik, kritik, kurátor sbírky, objevitel, historik umění, designér, kurátor, kritik umění a cestovatel
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pavel Kappel (* 24. března 1976) je český historik umění, kritik, kurátor a cestovatel, odborník na konstruktivní umění 60. let 20. století a propagátor tvorby malíře Zdeňka Sýkory. Je autorem či spoluautorem řady odborných publikací a katalogů výstav (např. Kmeny 0, Zdeněk Sýkora 90, 1968:computer.art).

Život[editovat | editovat zdroj]

Po studiu na Gymnáziu Wilhelma Piecka (němčina a humanitní vědy) absolvoval v roce 2004 obor historie umění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Diplomovou práci Tvorba Zdeňka Sýkory a její specifika v rámci konkrétního umění napsal pod vedením profesora Petra Wittlicha. Od té doby se dílem Zdeňka Sýkory a jeho propagací systematicky zabývá.

Během studií si přivydělával jako řidič rikši, v níž vozil po Praze zahraniční turisty, jako designer ve společnosti Lighthouse Entertainment a artdirector ve Freedom Advertising. Mezi lety 1999–2001 se podílel na vydávání internetového uměleckého magazínu Bazar.[1]

V roce 2004 nastoupil jako designér, copywriter a brand manažer do studia AnFas, kde pracoval (s přestávkou mezi lety 2008–2011) do roku 2017. V současnosti podniká na volné noze. V letech 2008–2010 působil jako kurátor, sestavil například výstavu Spolu, která otevřela novou Galerii města Louny[2] a výstavy Zdeňka Sýkory v Galerii hlavního města Prahy[3] a v olomouckém Muzeu umění. Podílel se rovněž na organizaci putovní výstavy kolekce Hans-Petera Rieseho s názvem Dialogue Across Borders,[4] souborné výstavě díla Jana Kubíčka v Galerii hlavního města Prahy, výstavě o počátcích počítačového umění, pořádané Moravskou galerií v Brně pod názvem 1968:computer.art Archivováno 31. 3. 2019 na Wayback Machine. nebo přehlídce ze sbírek lounské Galerie Benedikta Rejta s titulem Konstruktivní tendence. Mezi uměním a křehkou stabilitou. O umění příležitostně publikuje, například v časopise Art+Antiques.

V roce 2012 se připojil k Výzvě proti nulové mzdě[5], iniciativě umělců, kurátorů a teoretiků činných v oblasti výtvarného umění, která usilovala o symetričtější a transparentnější vztah mezi galeriemi financovanými z veřejných zdrojů a těmi, kteří se podílejí na jejich kulturním programu – povětšinou umělci a kurátory.

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Je ženatý, jeho žena Petra je dcerou herce a moderátora Vladimíra Čecha. S Vladimírem Čechem a jeho přáteli chodil každý rok o prázdninách tzv. hřebenovky – výlety po červené turistické značce, která vede nejblíže hranic.[6] Skupině se tímto způsobem povedlo postupně obejít celou republiku, Vladimír Čech se ovšem poslední etapy nedožil.

Propagace díla Zdeňka Sýkory[editovat | editovat zdroj]

Od studií na Filozofické fakultě UK se systematicky zabývá propagací a uspořádáním díla malíře Zdeňka Sýkory. Kurátorsky sestavil několik výstav věnovaných čistě Sýkorovi nebo Sýkorovi a jeho současníkům – Zdeněk Sýkora: Letná XL (Galerie Zdeňka Sklenáře, 2009), Spolu (Galerie města Louny, 2010), Barva a prostor (Muzeum umění Olomouc, 2010), Zdeněk Sýkora 90 (Galerie hlavního města Prahy, 2010).

Společně s Lenkou Sýkorovou pracuje na několikadílném projektu Sýkorovy monografie, jehož cílem je důkladně zmapovat celý Sýkorův život a tvorbu. Ze zamýšleného celku zatím vyšly dvě knihy – Grafika (2008, Gallery) a Rozhovory (2009, Gallery).

Lovci zážitků[editovat | editovat zdroj]

V roce 2015 se podílel na přípravě scénáře pro netradiční cestovatelský magazín Lovci zážitků, který připravila agentura Czech Tourism[7]. Série představila několik turisticky zajímavých lokalit Česka, přičemž se soustředila hlavně na pestrou nabídku turistických aktivit, které destinace nabízejí. Poté se objevil i v roli jednoho z hlavních protagonistů magazínu vedle zpěvačky Tonyi Graves, fotografa Tomáše Třeštíka a hudebníka Adama Vopičky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. www.linkedin.com [online]. www.linkedin.com [cit. 2016-03-28]. Dostupné online. 
  2. Žatecký a lounský deník [online]. Žatecký a lounský deník [cit. 2016-03-28]. Dostupné online. 
  3. iDNES.cz [online]. iDNES.cz [cit. 2016-03-28]. Dostupné online. 
  4. Lidovky.cz [online]. Lidovky.cz [cit. 2016-03-28]. Dostupné online. 
  5. vyzvaprotinulovemzde.blogspot.cz [online]. vyzvaprotinulovemzde.blogspot.cz [cit. 2016-03-28]. Dostupné online. 
  6. www.dama.cz [online]. www.dama.cz [cit. 2016-03-28]. Dostupné online. 
  7. zoom.iprima.cz [online]. zoom.iprima.cz [cit. 2016-03-28]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]