Pavel Řehák (manažer)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pavel Řehák
Narození26. dubna 1975 (49 let)
Povoláníekonom a manažer
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Pavel Řehák (* 26. dubna 1975) je český manažer, předseda představenstva Direct pojišťovny, bývalý generální ředitel České pojišťovny.

Život[editovat | editovat zdroj]

Vzdělání a kariéra[editovat | editovat zdroj]

Vystudoval VŠE v Praze, obor mezinárodní vztahy. Na Northwestern University získal titul MBA.

Sedm let pracoval jako konzultant v mezinárodní společnosti McKinsey & Company. V roce 2006 přešel do České pojišťovny, kde byl zodpovědný za marketing nebo klientské služby. O čtyři roky později se stal jejím generálním ředitelem, ve funkci zůstal do roku 2013.[1]

Poté založil investiční společnost VIGO Investments. V rámci této skupiny se podílí na rozvoji Direct pojišťovny (původně Pojišťovna Triglav)[2] nebo společnosti Expensa.

Pandemie covidu-19 v Česku[editovat | editovat zdroj]

Během pandemie covidu-19 v Česku na jaře 2020 zkusil Řehák predikovat budoucí vývoj situace pomocí excelové tabulky. Výsledky svého matematického modelu považoval za alarmující, a seznámil s nimi proto ministra vnitra Jana Hamáčka a tehdejšího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Premiér Andrej Babiš původně predikce modelu odmítal, když se však situace několik dní za sebou zhoršovala a přitom kopírovala model, přesvědčilo to i jeho o vážnosti krize. Vláda pak rychle přistoupila k razantním krokům, díky kterým dostala situaci během první vlny covidu-19 v České republice pod kontrolu.[3]

Řehák a jeho tým pak spolu s armádou pomáhali rozjet projekt Chytrá karanténa, který má v ČR vést k včasnému zachycení, testování a izolaci lidí potenciálně nakažených nemocí covid-19.[3]

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Pavel Řehák je ženatý, má dceru a syna.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. POLJAKOV, Nikita. Chtěl jsem se těšit na pondělí, vzpomíná bývalý ředitel České pojišťovny Pavel Řehák. iHNed.cz [online]. 2016-6-3. Dostupné online. 
  2. SOVOVÁ, Eva. Koupil pojišťovnu a chce převrátit v Česku pojišťovnictví naruby. iDNES.cz [online]. 2015-9-4. Dostupné online. 
  3. a b Tajemný muž, který na jaře „zachránil Česko“? Exředitel České pojišťovny. Seznam Zprávy [online]. Seznam.cz, 2020-10-17. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]