Patron (pes)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Patron
Patron s vyhrabanou minou
Patron s vyhrabanou minou
Základní informace
Druhpes domácí
RasaJack Russell teriér
Pohlavísamec
Narození20. července 2019 (4 roky)
ZeměUkrajinaUkrajina Ukrajina
MajitelMychajlo Iljev
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Patron (ukrajinsky Патрон, česky nábojnice) je pes plemene Jack Russell teriér působící ve službách ukrajinské Státní služby pro mimořádné události jako hledač pozemních min a nevybuchlé munice a maskot pyrotechniků. Narodil se v roce 2019, pyrotechnik Mychajlo Iljev ho pořídil původně jako dárek pro svého syna.[1] Výbušniny s ním začal v okolí Černihivu hledat v roce 2022, během ruské invaze na Ukrajinu. Za jeho přínos mu prezident Volodymyr Zelenskyj 8. května 2022 udělil Řád za odvahu.[2] K tomuto dni pes pomohl najít 236 výbušných zařízení.[3] Patron se stal internetovou celebritou, má vlastní účet na Instagramu a setkal se s několika zahraničními politiky.[4] Ukrajinská pošta v září 2022 vydala známku s jeho podobiznou, peníze za její prodej by měly jít na nákup dálkově řízeného odminovacího stroje a zvířecí útulky.[1][5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Patron (dog) na anglické Wikipedii.

  1. a b Malý velký hrdina. Pes Patron pomáhá Ukrajincům s vyhledáváním min, dostane vlastní poštovní známku. iROZHLAS [online]. 2022-05-02. Dostupné online. 
  2. Patron the bomb-sniffing dog cements his hero status with a presidential medal. NPR [online]. 2022-05-09. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Народи України й Канади стоять пліч-о-пліч у боротьбі за свободу проти російської тиранії – Володимир Зеленський за результатами зустрічі з Джастіном Трюдо. www.president.gov.ua [online]. 2022-05-08. Dostupné online. (ukrajinsky) 
  4. Blinken in Kyiv pets Patron the dog. Ukrajinska pravda [online]. 2022-09-08. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Ukrposhta issues "Patron Dog" charity postage stamps. Ukrpošta [online]. 2022-09-01. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]