Řád za odvahu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Řád za odvahu
Орден «За мужність»
Uděluje

Ukrajina
Založeno 21. srpna 1996
Stát UkrajinaUkrajina Ukrajina
Uděluje se za osobní statečnost a hrdinství při záchraně lidského života či majetku s nasazením vlastního života
Status dosud udílen
Zakladatel Leonid Kučma
Třídy I. třída
II. třída
III. třída
Statistiky
Poprvé uděleno 22. srpna 1996
Ostatní vyznamenání
Vyšší Řád hrdinů nebeské stovky
Nižší Řád kněžny Olgy
Řádová hvězda
Řádová hvězda
Stuha I. třídy
Stuha I. třídy
Stuha II. a III. třídy
Stuha II. a III. třídy

Řád za odvahu (ukrajinsky Орден «За мужність») je ukrajinské státní vyznamenání založené roku 1996. Udílen je za osobní statečnost a hrdinství při záchraně lidského života či majetku s nasazením vlastního života.

Historie a pravidla udílení[editovat | editovat zdroj]

Osvědčení o udělení Řádu za odvahu III. třídy

Dekretem prezidenta Ukrajiny Leonida Kučmy č. 340/95 ze dne 29. dubna 1995 byly vytvořeny insignie prezidenta Ukrajiny „Za odvahu“ (hvězda a kříž).[1] V daném dekretu byl uveden status vyznamenání i popis insignií. Dekretem prezidenta Ukrajiny č. 720/96 ze dne 21. srpna 1996 byly zavedeny insignie prezidenta Ukrajiny „Řád Za odvahu“ I. až III. třídy.[2] Udílení těchto insignií bylo ukončeno dne 16. března 2000 s přijetím zákona O státních vyznamenáních Ukrajiny.[3] Ten prezidentu Ukrajiny doporučil, aby svá rozhodnutí o udílení ocenění uvedl do souladu s přijatým zákonem. Tento zákon také zavedl státní vyznamenání Řád za odvahu.

Osoby oceněné insigniemi prezidenta Ukrajiny hvězda „Za odvahu“ a kříž „Za odvahu“ jsou postaveny na roveň oceněným Řádem za odvahu přičemž si dříve ocenění zachovávají právo nosit insignie, které jim byly uděleny.

Dekretem prezidenta Ukrajiny Leonida Kučmy č. 1329/99 ze dne 14. října 1999 při příležitosti 55. výročí osvobození Ukrajiny od fašistických útočníků, bylo rozhodnuto (v souladu s platným statutem řádu z roku 1995) o udělení insignií prezidenta Ukrajiny „Řád Za odvahu“ za odvahu a odhodlání projevené v boji proti fašismu během Velké vlastenecké války v letech 1941 až 1945, veteránům této války, a to poddůstojníkům a řadovým vojákům, kteří:[4]

Navíc podle dekretu Leonida Kučmy č. 1314/2003 ze dne 18. listopadu 2003 byl tento řádu udělen i v případě:

  • partyzánů a příslušníků odboje, kteří se zapojili do bojových akcí proti nepříteli

Dekretem prezidenta Ukrajiny Viktora Juščenka č. 161/2006 ze dne 28. února 2006 bylo udělení řádu rozšířeno o:

Od roku 2000 je řád udílen občanům Ukrajiny, cizím státním příslušníkům i osobám bez státní příslušnosti za osobní statečnost a hrdinství při záchraně lidského života či majetku s nasazením vlastního života.

Insignie[editovat | editovat zdroj]

Řád I. třídy[editovat | editovat zdroj]

Řádový odznak I. třídy je vyroben z pozlaceného stříbra a má tvar rovnostranného kříže s rameny pokrytými bílým smaltem. Ramena jsou zlatě lemována. Kříž je položen na vavřínovém věnci. Mezi věncem a křížem jsou dva zkřížené meče s čepelemi směřujícími dolů. Uprostřed kříže je modře smaltovaný kulatý medailon s vyobrazením státního znaku Ukrajiny. Ke stuze je připojen pomocí jednoduchého kroužku. Odznak se nosí na stuze kolem krku. Zadní strana je hladká s vyrytým sériovým číslem. Velikost odznaku je 54 mm.[5]

Řádová hvězda je vyrobena ze stříbra a má tvar osmicípé hvězdy složené z různě dlouhých paprsků. Uprostřed hvězdy je kulatý medailon pokrytý tmavě karmínovým smaltem s vyobrazením státního znaku Ukrajiny. Medailon je lemován ve spodní části dvěma vavřínovými ratolestmi a nápisem v cyrilici За мужество v horní části. Velikost hvězdy je 63 mm.[5]

Stuha z hedvábného moaré modré barvy je široká 28 mm. Po obou stranách ve vzdálenosti 2 mm od okraje jsou dva bílé pruhy široké 3 mm.[5]

Řád II. třídy[editovat | editovat zdroj]

Řádový odznak II. třídy je vyroben ze stříbra. Má tvar bíle smaltovaného kříže. Uprostřed něj je velký kulatý medailon pokrytý tmavě karmínovým smaltem s vyobrazením státního znaku Ukrajiny. Medailon je lemován ve spodní části dvěma vavřínovými ratolestmi a nápisem v cyrilici За мужество v horní části. Kříž s medailonem je položen na rýhované trojúhelníčky. Mezi rameny kříže jsou dva zkřížené meče směřující čepelemi dolů. Zadní strana je hladká s vyrytým sériovým číslem. Velikost odznaku je 41 mm. S hedvábnou moaré stuhou je odznak spojen jednoduchým kroužkem.[5]

Stuha je široká 28 mm. Skládá se z prostředního žlutého pruhu širokého 7 mm, na který z obou stran navazují proužky karmínové barvy široké 1 mm a bílé proužky široké 1,5 mm. Následují modré pruhy široké 7 mm lemované žlutými proužky širokými 1 mm.[5]

Řád III. třídy[editovat | editovat zdroj]

Řádový odznak III. třídy se svým vzhledem shoduje s odznakem II. třídy, je však vyroben z jiného kovu.[5]

Stuha z hedvábného moaré je stejná jako v případě řádu II. třídy.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Орден «За мужество» na ruské Wikipedii.

  1. Про заснування відзнак Президента України "За мужність". Офіційний вебпортал парламенту України [online]. [cit. 2021-05-23]. Dostupné online. (ukrajinsky) 
  2. Про встановлення відзнаки Президента України - ордена "За мужність". Офіційний вебпортал парламенту України [online]. [cit. 2021-05-23]. Dostupné online. (ukrajinsky) 
  3. Про державні нагороди України. Офіційний вебпортал парламенту України [online]. [cit. 2021-05-23]. Dostupné online. (ukrajinsky) 
  4. Про нагородження відзнаками Президента України ветеранів Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років. Офіційний вебпортал парламенту України [online]. [cit. 2021-05-23]. Dostupné online. (ukrajinsky) 
  5. a b c d e f g Государственная награда Украины – орден «За мужество» - Официальное представительство Президента Украины. web.archive.org [online]. 2008-04-01 [cit. 2021-05-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2008-04-01. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]