Park Rudolfa Bednara

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Park Rudolfa Bednara
Nejvýraznějším prvkem parku jsou oranžové tyče
Nejvýraznějším prvkem parku jsou oranžové tyče
LokalitaVídeň, RakouskoRakousko Rakousko
Zeměpisné souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Park Rudolfa Bednara (německy Rudolf-Bednar-Park) byl založen v roce 2008 ve vídeňské městské části Leopoldstadt a je největším vídeňským parkem postaveným od roku 1974. Park z části leží v areálu bývalé železniční stanice. Na jihozápadě jeho prostory hraničí s Campus Gertrude Fröhlich-Sandner, na severozápadě s ulicí Krakauer Straße, na severovýchodě s novými bytovými domy na Vorgartenstraße a v jihovýchodní části sousedí s Jakov-Lind-Straße.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Prostor sloužil po celá desetiletí jako nákladní nádraží (se zaměřením na dodávky uhlí) v části Nordbahnhofs, do roku 1918 byl hlavním nádraží ve Vídni. Celá oblast je stále ve vlastnictví ÖBB-Infrastruktur AG. Ve spolupráci s městem Vídeň a bytovým fondem ve Vídni zde vybuduje do roku 2025 domy pro 22.000 obyvatel a zaměstnání s 22.000 pracovními místy. Část prostoru je určena jako "zelené plíce" města, součástí tohoto prostoru je i Rudolf Bednar Park o rozloze 3,1 ha. Velikost plochy je srovnatelná s asi pěti fotbalovými hřišti. Park je pojmenován po sociálně demokratickém starostovi městské části Leopoldstadt Rudolfu Bednarovi, jenž ji vedl v letech 1977-1984.

V roce 2005 byla vyhlášena za podpory EU, mezinárodní soutěž na projekt zeleně, vídeňské oblasti parků a zahrad (MA 42). Vítězný projekt pochází z Hager Landschaftsarchitektur, se sídlem v Curychu. Rozhodnutí poroty bylo jednomyslné. Symbolické otevření parku se konalo v červenci 2007, místo v září 2008.

Vzhled[editovat | editovat zdroj]

Charakteristickým rysem parku jsou vysoké oranžové kovové sloupy a souvislý "závoj stromoví" z 280 převážně nově vysazených stromů. Orientace zapojeného pásu stromů je orientována ve směru tratí bývalého nákladového nádraží, která probíhala souběžně s nedalekým Dunajem.

Jižní část parku nabízí sportovní zázemí pro mladé (bruslení a fotbal). Výrazným prvkem jsou nádrže s rákosem. Oblast v přední části bytového komplexu „Wohnen am Park“ (bydlení v parku) a tzv. zahradní čtvrti ve východní části parku jsou pro tišší bydlení.

Plánování a výstavba parku byla v rámci programu EU „Ziel 2 Wien“ financována z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

V parku jsou vysazeny topoly bílé, dřezovce trojtrnné, javory červené a tisovce dvouřadé, uspořádané do skupin. Park má sloužit také jako místo k rozjímání.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Rudolf-Bednar-Park na německé Wikipedii.

  1. Atlas světové krajinné architektury. [s.l.]: Slovart ISBN 978-80-7391-860-6. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]