Panenská věž (Turecko)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Panenská věž
Základní informace
Výstavba1110
Současný majitelměsto Istanbul
HospodářMinisterstvo kultury a turismu Turecka
Pojmenováno poHéro a Leandros
Technické parametry
Počet podlaží5
Počet výtahů1
Poloha
AdresaBospor, Turecko, Üsküdar, Istanbul, TureckoTurecko Turecko
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikimedia Commons galerie na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Panenská věž (turecky Kız Kulesi) je věž na malém ostrůvku v jižní části Bosporu. Jedná se o jedinou dochovanou byzantskou památku v Üsküdaru.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Po námořním vítězství u Kyziku vybudoval athénský generál Alkibiadés v roce 408 př. n. l. na malé skále u Chrysopole (nyní Üsküdar) celní stanici pro lodě připlouvající od Černého moře.[1]

V roce 1110 zde byzantský císař Alexios I. Komnenos postavil dřevěnou věž chráněnou kamennou zdí.[1] Ostrůvek byl spojen s evropským pobřežím Konstantinopole železným řetězem a s asijským pobřežím obrannou zdí, jíž pozůstatky jsou patrné dodnes.[1] Během pádu Konstantinopole v roce 1453 byla ve věži umístěna byzantská posádka.[1] Po nástupu sultána Mehmeda II. na trůn byla využívána jako strážní věž.[1]

Věž byla zničena během zemětřesení v roce 1509 a o pár let později znova postavena.[1] V roce 1721 věž vyhořela, přičemž rekonstrukci nařídil velkovezír Damat Ibrahim Paša; opravená věž sloužila jako maják.[1] Okolní zdi byly opraveny v letech 1731–1734.[1] Od roku 1829 sloužila jako karanténní stanice, než ji sultán Mahmut II. v roce 1832 nezrušil.[1] Na konci druhé světové války byla opravena přístavní správou.[1] Krátce předtím, než se objevila ve filmu o Jamesi Bondovi Jeden svět nestačí, byla v roce 1998 opět zrekonstruována.

Po zemětřesení a tsunami v Marmarském moři ze 17. srpna 1999 byla věž vyztužena ocelovými podporami. Interiér byl přestavěn na kavárnu a restauraci. K věži se dá dostat pomocí soukromé lodě provozované celý den.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Maiden's Tower na anglické Wikipedii.

  1. a b c d e f g h i j MÜLLER-WIENER, Wolfgang. Bildlexikon zur Topographie Istanbuls: Byzantion, Konstantinupolis, Istanbul bis zum Beginn d. 17 Jh. Tübingen: Wasmuth, 1977. ISBN 9783803010223. S. 334. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]