Zornice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Panenka (oko))
Možná hledáte: rod rostlin hvězdník, lidově zvaný zornice.
Černá část uprostřed duhovky je zornice

Zornice (též zornička, panenka, zřítelnice, pupila) je část oka, otvor ve střední části duhovky, kterým proniká světlo na sítnici.

Původ slova[editovat | editovat zdroj]

Slova zornice, zornička, zřítelnice jsou odvozena od slova „zřít“ (vidět) a příbuzné se slovy „zřetelný“ nebo „pozor“. Slovo panenka je kalk latinského pupilla, které je zdrobnělinou od pupa a přesněji označovalo osiřelou dívenku. Takové označení vyplývá z odrazu malé postavy pozorujícího v zorničce druhého člověka a je doloženo už u Aristotela jako κορη koré (v češtině je koré známé jako označení řeckých sochařských dívčích figur).[1]

Popis lidské zornice[editovat | editovat zdroj]

Zornice je otvor zející v duhovce. Tento otvor má proměnlivý průměr v závislosti na hladkých svalechmusculus sphincter iridis a musculus dilatator iridis.

Sphincter zornici zužuje (tzv. mióza), dilatator ji rozšiřuje (mydriáza). K rozšíření zornice dochází reflexivně při malém osvětlení a při stresové situaci (působením sympatické inervace z ganglion cervicale superius). K zúžení zornice dochází při vysokém osvětlení a při otravě opioidy (působením parasympatické inervace z ganglion ciliare).

Průchod světla[editovat | editovat zdroj]

Paprsek světla prochází rohovkou, následně přední komorou oční, zornicí, zadní oční komorou, čočkou, a nakonec zadním očním segmentem, vyplněným transparentním sklivcem.

Zornice v přírodě[editovat | editovat zdroj]

Zvířata mají tvar zornice podle způsobu života.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku pupil na anglické Wikipedii.

  1. MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: Academia, 1971. S. 431, 718–719. 
  2. https://news.berkeley.edu/2015/08/07/pupil-shape-and-ecological-niche/ - Pupil shape linked to animals’ place in ecological web

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]