Palolo zelený

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPalolo zelený
alternativní popis obrázku chybí
Stupeň ohrožení podle IUCN
chybí údaje[1]
(jako Eunice viridis)
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenkroužkovci (Annelida)
Třídamnohoštětinatci (Polychaeta)
ŘádEunicida
ČeleďEunicidae
Rodpalolo (Eunice)
Binomické jméno
Eunice viridis
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Palolo zelený (Eunice viridis, synonymum Palola viridis) je mnohoštětinatec žijící na korálových útesech v teplých mořích Tichého oceánu (Fidži, Samoa, Indonésie). Je známý mimo jiné tím, že jeho rozmnožování je jako u nemnoha jiných živočichů ovlivňováno měsíčními fázemi.


Vzhled[editovat | editovat zdroj]

Palolo zelený má článkovité tělo dlouhé asi 30 cm.[2] Poslední článek tvoří hlavu a vyrůstá z něj 5 tykadel, jedno dlouhé uprostřed obklopeno párem menších tykadel po obou stranách. Zbylé články tvoří zadeček (Epitoke), který je u samiččích jedinců modrozelený a u samčích světle hnědý. Každý jeho článek obsahuje buňky citlivé na světlo.

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Rozmnožování palola zeleného je řízeno fázemi Měsíce. V průběhu poslední čtvrti 12.–13. lunárního měsíce (obvykle v listopadu) se uvolní palolův červovitý zadeček naplněný pohlavními buňkami,[3] začne se ve vodě svíjet a odplave z útesu pryč.

Když se zadečky dostanou na hladinu, postupně se jejich obaly rozpustí a pohlavní buňky se uvolní do vody.[4] Z vajíček, které vzniknou jejich splynutím, se vyvinou malé larvy, které jsou spolu s ostatním planktonem unášeny oceánem. Ty se zachytí na korálových útesech a přemění se v dospělého mnohoštětinatého červa.

Původnímu jedinci, který zůstává přisedlý, zadeček opět doroste.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Palolo zelený je využíván především jako potrava místních domorodých kmenů, které sbírají uvolněné zadečky plovoucí po hladině.[2] Celý tento jev nastává jeden, výjimečně dva dny v roce. Trvá jen několik hodin do svítání. Příliv vyplaví zadečky na mělčinu. Zde je domorodci loví do sítěk za pomocí baterek, kdy zřejmě využívají citlivosti jednotlivých článků na světlo.

Jde o oblíbenou místní pochoutku, která obsahuje velké množství bílkovin a tuků.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-02]
  2. a b CRAIG, P. Natural History Guide to American Samoa [online]. National Park of American Samoa, Department Marine and Wildlife Resources, American Samoa Community College [cit. 2011-06-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. HORČIČKO, Petr. Projekt Atlas [online]. GUH, 2004 [cit. 2011-06-03]. Kapitola Palolo zelený. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-11-05. 
  4. a b BBC. Jižní Pacifik [online]. Česká televize, program ČT2, 2011-04-01 [cit. 2011-06-04]. Kapitola Oceán ostrovů (1/6). Čas 33:10 od začátku stopáže. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]