Palais Rose de l'avenue Foch

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Palais Rose de l'avenue Foch
Základní informace
ArchitektErnest Sanson
Poloha
Adresa16. pařížský obvod, FrancieFrancie Francie
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Hlavní schodiště paláce

Palais Rose de l'avenue Foch (česky Růžový palác na Avenue Foch) byl městský palác v Paříži. Nacházel se na ulici Avenue Foch v 16. obvodu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hrabě Boniface de Castellane (18671932) a jeho manželka Anna Gould (18751961) koupili pozemky v roce 1895 a 1896 a nechali vystavět palác, inspirovaný Velkým Trianonem ve Versailles. Realizací byl pověřen architekt Ernest Sanson (18361918). Výstavba probíhala v letech 18961902. Budova byla moderně vybavena, dokonce i pokoje služebnictva měly centrální vytápění a tekoucí vodu. Manželé v paláci bydleli do roku 1906, kdy se rozvedli a manželka odjela do Spojených států. V letech 19401944 zde bydlel generál Carl-Heinrich von Stülpnagel, velitel pařížské posádky. Po válce si palác pronajímala francouzská vláda. V roce 1961 zemřela bývalá manželka hraběte de Castellane a její dědicové se rozhodli palác prodat. Uvažovalo se o zakoupení paláce státem nebo městy Paříží a Neuilly-sur-Seine pro vytvoření paláce kultury, jako sídlo čínského velvyslanectví, konferenčního centra, muzea 19. století (které bylo později zřízeno v bývalém gare d'Orsay), nebo jeho rozebrání a přenesení do Boulogneského lesíka. Každý z projektů by si vyžádal desítky miliónů franků.

V roce 1966 požádali dědicové o demoliční výměr a povolení ke stavbě luxusního obytného domu. Městský architekt navrhoval jako kompromis zachovat schodiště a fasádu na Avenue Foch, což bylo zamítnuto. V roce 1968 město Paříž odmítlo nabídku na odkoupení paláce a tak byl prodán developerské firmě. Většina vnitřního vybavení (oklady, dveře, římsy, krby, fontána v zahradě) byla zničena nebo rozebrána ještě před demolicí v roce 1969. Nový majitel zachránil jen části velkého schodiště a zahradního mramorového bazénu. Umělecké sbírky z paláce byly rozděleny mezi spoludědice a rozprodány.

V roce 1974 byla na místě paláce otevřena desetipodlažní luxusní rezidence s asi 90 byty, kterou navrhl dánský architekt Henrik Lassen.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Palais Rose de l'avenue Foch na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]