Pagody Slunce a Měsíce

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pagody Slunce a Měsíce
Základní informace
Slohčínská architektura
Výstavba10. století
Poloha
AdresaPrefektura Guilin
Provincie Guangxi, Xiangshan District, ČínaČína Čína
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Osvětlené pagody odrážející se na jezeře Shan v listopadu 2017

Sluneční pagoda a Měsíční pagoda (日月双塔, Rìyuè Shuāngtǎ) v prefektuře Guilin, Guangxi, v Číně jsou sesterské pagody. Byly postavené během dynastie Tang v městském příkopu v Guilin. V roce 2001 byly rekonstruované podle historických záznamů. Jsou středobodem parku Riyue Shuangta. Jednoty buddhismu, konfucianismu a taoismu jsou hlavními motivy tohoto kulturního parku.[1][2][3] Na ostrově jezera Shan stojí Měsíční pagoda, která má osmihranný půdorys a na obložení zdí byly použity glazované dlaždice. Má sedm pater. Je 35 metrů vysoká.[4][5][6] V roce 2009, během čtrnácté sezóny The Amazing Race se stala devátou zastávkou závodu.[7] Sluneční pagoda byla postavena na hladině jezera. Na její stavbu byl použit bronz. Má devět pater. Je 41 m vysoká a její půdorys je osmihranný.[4][5][6] Je to nejvyšší bronzová pagoda na světě a také jako jedna z mála má výtah.[4][5][6]

Rekonstrukce[editovat | editovat zdroj]

Aby byla umožněna rekonstrukce pagod, Jezero Shan bylo vysušeno a prohloubeno.[1][2][3] Při výkopu byly odkryty původní základy. Nalezeno bylo také několik artefaktů včetně japa mala.[1][2][3] Svitky napsané císařem z dynastie Tang, které byly ukryté v kamenné schránce jsou nejvýznamnějším nálezem.[1][2][3] Obsahují buddhistická učení k čínskému zvěrokruhu.[1][2][3] Artefakty, které byly během vykopávek objeveny, jsou umístěny v tamním podzemním muzeu.[1][2][3] V muzeu nalezneme také sochy Laoziho a Konfucia v souladu s motivy parku. V muzeu jsou také uloženy reliéfy bódhisattvy Bhaisajyaguru, který je patronem čínského zvěrokruhu.[1][2][3] Sluneční pagoda je s Měsíční pagodou propojena podvodním skleněným tunelem. V přízemí je čajovna a bronzový zvon, na který se zvoní pro požehnání.[1][2][3] Výtah vede pouze do šestého patra. Návštěvníci, kteří chtějí vidět prst Buddhovy relikvie, musí vystoupat po schodech. Z pagody je výhled na centrum města.[1][2][3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sun and Moon Pagodas na anglické Wikipedii.

  1. a b c d e f g h i Guilin Sun and Moon Twin Pagodas Travel: Reviews Entrance Tickets, Travel Tips, Photos and Maps – China Travel Agency, China Tours 2019 | China Dragon Tours. www.chinadragontours.com [online]. www.chinadragontours.com. 
  2. a b c d e f g h i February 13 Sun and Moon Pagodas, Guilin, China. annlublog.wordpress.com [online]. 2013.02.21. Dostupné online. 
  3. a b c d e f g h i Riyue Shuangta Cultural Park Guilin | Sun and Moon Tower Guilin, Sun and Moon Pagoda – Wendy Wei Tours. www.wendyweitours.com [online]. Wendy Wei Tours: Private Guilin Tours with amazing experiences across Southern China. 
  4. a b c Introduction to the Sun and Moon Pagodas in Guilin. www.chinaculturetour.com [online]. Dostupné online. 
  5. a b c Sun & Moon Twin Pagodas | Guilin, China Attractions. www.lonelyplanet.com [online]. Lonely Planet. 
  6. a b c Guilin Two Rivers and Four Lakes Scenic Spot. www.travelchinaguide.com [online]. www.travelchinaguide.com. 
  7. Game Show Newsnet – The Amazing Race: Season 14. www.gameshownewsnet.com [online]. www.gameshownewsnet.com. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]