Pacifická severozápadní stezka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Symbol PNT je indiánský pták Thunderbird.
Symbol PNT je indiánský pták Thunderbird.

Pacifická severozápadní stezka, celým názvem Pacifická severozápadní národní scénická stezka, původním názvem v angličtině Pacific Northwest National Scenic Trail, je jedna z národních dálkových turistických stezek na severozápadě Spojených států amerických. V současné době má celkovou délku 2 009 kilometrů, ale její trasa se značně proměňuje a není jednotně ustálená. PNT patří mezi nejnovější Národní turistické stezky. Oficiálně se stala národní stezkou podpisem zákona prezidenta Obamy v roce 2009. Stezka prochází třemi státy: Montanou, Idahem a Washingtonem a třemi národními parky: Glacier, Severní Kaskády a Olympijským. Začíná ve Skalnatých horách v místě kontinentálního rozvodí a vede směrem na západ, často v blízkosti hranice s Kanadou, k pobřeží Tichého oceánu.[1][2]

Myšlenka PNT[editovat | editovat zdroj]

Nápad dálkové trasy, která by propojila vysoké pohoří rozdělující kontinent a pobřeží Tichého oceánu vznikl již v 70. letech 20. století. Poetická myšlenka o kapce dešťové vody, která z hor dopluje až do oceánu[3] se v roce 1977 podařila naplnit a dva lidé poprvé kompletní trasu přešli a dokázali, že je to reálně možné.

Protože je trasa poměrně náročná, ve většině úseků neudržovaná a ani v dohledné době se neblíží ke svému kompletnímu dokončení, netěší se tak velkému počtu lidí. Ve velkém kontrastu jsou pak často navštěvované národní parky, kterými trasa prochází a úplně neznámé oblasti poblíž kanadských hranic, kudy ani nevedou cesty.

Od prvního celistvého přechodu v roce 1977 se celou trasu kontinuálně bez přerušení (což se běžně označuje jako thru-hike) podařilo přejít jen dalším asi 300 lidem[4].

Turistická trasa[editovat | editovat zdroj]

PNT je sice již zakresleno v mapách, ale do dnešní doby stále ještě není dokončenou trasou v realitě. Vede divočinou, ale také civilizací, po silnicích, po oceánském pobřeží a v neposlední řadě také mnoha divokými místy, kde vůbec žádná cesta není. Jedná se o tzv. "bushwhack" neboli off-trail, kdy si každý musí cestu najít a proklestit sám.

Projít celých dva tisíce kilometrů trvá přibližně 2 - 3 měsíce a ideální období pro přechod je červenec - září. Cesta vyžaduje určitou míru zkušeností s pohybem a orientací v divočině a s dálkovými pochody. Velká část území navíc prochází oblastmi s výskytem medvědů a je tedy třeba vědět, jak se v "bear country" chovat.

PNT prochází vysokými horami. Závěrečná část PNT vede podél oceánu.

Turistická trasa má pět hlavních částí, respektive prochází pěti hlavními přírodními oblastmi: severními Skalnatými horami (385 km), Okanoganskou vysočinou (555 km), Severními Kaskády (430 km), zálivem Puget Sound (225 km) a Olympijským poloostrovem (360 km).[5] Trasa začíná u hranice s Kanadou v Národním parku Glacier, východně od Lewisova pohoří. Zde se křižuje s další z národních scénických stezek: CDT neboli Continental Divide Trail, v překladu Stezkou kontinentálního rozvodí a směřuje přes Lewisovo pohoří a pohoří Flathead směrem na jihozápad. Následně prochází Purcellovým pohořím a Selkirkovým pohořím a vstupuje do Okanoganské vysočiny, kde prochází Okanoganským národním lesem. Směrem na západ vede přes Národní park Severní Kaskády, pohořím Skagit Range a dále jihozápadně okolo stratovulkánu Mount Baker. V jednom z míst je krátký společný úsek s další z národních turistických tras: PCT neboli Pacifickou hřebenovou stezkou. Následně stezka vede jihozápadně přes ostrovy v zálivu Puget Sound až na Olympijský poloostrov. Zde prochází přes Olympijské pohoří a Olympijský národní park až k pobřeží Tichého oceánu.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Pacific Northwest National Scenic Trail [online]. USDA Forest Service [cit. 2021-04-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. History of the Pacific Northwest Trail [online]. pacific Northwest Trail Associatian [cit. 2021-04-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. History [online]. [cit. 2023-12-14]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Official List of 1200 Milers of the Pacific Northwest Trail [online]. [cit. 2023-12-14]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. a b Pacific Northwest National Scenic Trail. About the Trail [online]. USDA Forest Service [cit. 2021-04-02]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]