Pabianice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pabianice
Hlavní ulice
Hlavní ulice
Pabianice – znak
znak
Pabianice – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška174 m n. m.
Časové pásmoSEČ
StátPolskoPolsko Polsko
VojvodstvíLodžské
OkresPabianice
Gminaměstská gmina
Pabianice
Pabianice
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel67 120 (2013)
Správa
StarostaGrzegorz Mackiewicz
Vznik1297
Oficiální webwww.um.pabianice.pl
PSČ95-200
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pabianice je město ve středním Polsku, 10 km jihozápadně od Lodže, s níž je spojeno meziměstskou tramvajovou dopravou. Město má okolo sedmdesáti tisíc lidí, je střediskem okresu Pabianice v Lodžském vojvodství. Pabianicemi protéká řeka Dobrzynka.

Založeny byly asi v desátém století, první písemná zmínka pochází z roku 1297. Název se odvozuje buď od mužského jména Fabián nebo od výrazu pobawianice naznačujícího, že se v místních lesích šlechta bavila lovem. Od devatenáctého století jsou Pabianice důležitým centrem textilního průmyslu. Vedle Poláků zde žila i početná židovská a německá menšina. Nejvýznamnější památkou je renesanční dvůr krakovské kapituly.

Ve městě studoval svatý Maxmilián Kolbe, který je jeho patronem. Narodila se zde přítelkyně Franze Kafky Dora Diamantová a herečka Krystyna Mikołajewska, která hrála hlavní roli ve filmu Dita Saxová. Ve městě sídlí ženský basketbalový klub Polfa Pabianice, čtyřnásobný mistr Polska.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Vznik města a původ jména[editovat | editovat zdroj]

Pabianice vznikly zřejmě na přelomu 10. a 11. století jako nevelká osada při říčce Dobrzynka. Zakladatelem obce byl pravděpodobně muž jménem Fabian (Pabian), je možné, že byl původem z Čech, protože v těch dobách tam bylo toto jméno velmi oblíbené. Existuje však verze, že název má původ v zálibě zakladatelů města v honu (s tím, že původní varianta zněla Pobijanice, ze slova Bijan), ale traduje se i verze o kněžně Fabiance, která byla tak ošklivá, že se musela ukrývat před lidmi na zdejším zámku.

Městská práva získaly v roce 1297 (někteří historici datum zpochybňují).

Město tří národů[editovat | editovat zdroj]

V 18. století začínají do města přicházet němečtí kolonisté. Byli to zruční řemeslníci (krejčí, barváři). Část z nich se polonizovala (např. předkové Maxmilána Kolbeho). Třetím významným etnikem byli Židé, v roce 1836 vznikla židovská obec, 1847 postavili synagogu. V roce 1849 tvořili 15 procent obyvatel. Až do roku 1862 však měli formálně zakázáno bydlet ve městě.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Pabianice byly včleněny do Třetí říše. Byly zavřeny všechny polské školy, plánovalo se vysídlení Poláků na východ a osídlení města Němci. Polští obyvatelé byli vystěhováni z lepších domů, do kterých se nastěhovali Němci.

Začátkem roku 1940 bylo vytvořeno ghetto pro Židy, většina jeho obyvatel byla později zavražděna (mnozí zahynuli již dříve kvůli epidemiím a hladu). Válku přežilo jen velmi málo židovských obyvatel, ti se většinou vystěhovali do Izraele.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]