Púdža

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mladý bráhman provádějící púdžu (2007, Urísa)

Púdža (dévanágarí पूजा, transliterováno jako pūjā, díky čemuž se lze setkat i s přepisem púdžá) je každodenní obřad uctívání, který bývá praktikován v hinduismu. Vykonavatel takového obřadu se nazývá púdžárí. Pojem púdža se vyskytuje i v buddhismu, kde označuje širokou škálu různorodých obřadů spojených s recitací manter, různých textů, přinášením obětin atp.

Hinduismus[editovat | editovat zdroj]

Malá domácí svatyně věnovaná Višnuovi; je pokryta květinami a listy banánovníku, dalšími obětinami jsou kokosy a banány a hořící olejové lampy

Domácí púdža[editovat | editovat zdroj]

Většina domácností, kde je převažujícím náboženstvím některá z forem hinduismu, vlastní malý domácí oltář s fotografiemi či múrti různých božstev. Denní púdžu většinou provádí hlava rodiny. Základem takové púdži přitom je přinášení velmi různorodých, většinou menších obětí jako je ovoce, vykuřovadla (klasicky vonné tyčinky) nebo listy květin, k uctění božstev, zemřelých předků či případně hostů rodiny.

Chrámová púdža[editovat | editovat zdroj]

Chrámové púdži jsou oproti domácím púdžám propracovanější a většinou jsou vykonávány několikrát za den. Jejich vykonavatelem je náboženský profesionál, Bráhman. Vzhledem k tomu, že hinduistické chrámy bývají zasvěceny různým božstvům, jsou i chrámové púdži přizpůsobovány „potřebám“ konkrétních bohů. Díky rozmanitosti hinduistických tradic se chrámové púdži v rámci jedné tradice mohou velmi lišit s narůstající geografickou vzdáleností.

Buddhismus[editovat | editovat zdroj]

Pudžou se v buddhistické kultuře v klášterech zahajuje den. Mnichové se sejdou, společně zpívají mantry a meditují. Součástí obřadu je i společná snídaně, která je podávána i přihlížejícím.[1][2] Koná se pak několikrát denně, jejího vedení se ujímají nejdůležitější duchovní, například Dalajláma.[3] [4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Puja (Hinduism) na anglické Wikipedii.

  1. http://www.hedvabnastezka.cz/zeme/asie/indie/2145-pudza-chvile-kdy-obzivne-klaster-petra-bielinova-indie/
  2. http://www.brontosaurivhimalajich.cz/2016/12/27/pudza-buddhisticka-mse-pro-himalajske-patrony
  3. Archivovaná kopie. currentincarmel.com [online]. [cit. 2017-08-28]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-08-03. 
  4. Archivovaná kopie. leviatan-blog.cz [online]. [cit. 2017-08-28]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-08-28. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Lexikon východní moudrosti. Překlad Jan Filipský, Helena Heroldová, Josef Kolmaš, Vladimír Liščák, Stanislava Vavroušková. Olomouc: Votobia, 1996. ISBN 80-7198-168-0. S. 355.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]