Ostrá horka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o rozhledně v okrese Brno-město. O kopci v okrese Liberec pojednává článek Ostrá horka (Ralská pahorkatina).
Ostrá horka
Rozhledna Ostrá horka
Rozhledna Ostrá horka
Základní informace
Konstrukcekovová
Kóta paty405 m n. m.
Rok vzniku2008
StátČeskoČesko Česko
KrajJihomoravský kraj
OkresOkres Brno-venkov
Souřadnice
Map
Technické informace
Výška stavby19,1 m
Počet schodů90
Stavvolně přístupná
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ostrá horka je rozhledna, která se nachází na stejnojmenném vrchu zvaném také Strom (405 m n. m.) v brněnských Soběšicích (městská část Brno-sever).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pomník u rozhledny připomíná první trigonometrický bod na našem území a patřil k síti tzv. vídeňského poledníku. Žulový kvádr s pamětní deskou má rozměry 40×40×160 cm, vyčnívá 110 cm nad terén a jsou na něm umístěny dvě pamětní desky. Na první je text "Střed kaple. První trigonometrický bod na území ČSR, zaměřený dr. J. Liesganigem roku 1759. Nové označení bodu provedla Geodetická služba ČSR 200 let po jeho vzniku". Deska na druhé straně kvádru je s textem: "Střed kaple Sv. Kříže z roku 1718, zbořené v roce 1786. Při odkrývání jejích základů v roce 1958 spolupracovali za odborného vedení Ing. Al. Šimka a dr. Lad. Bartoše z Brna soběšičtí občané". Trigonometrický bod sem v roce 1759 umístil rakouský kartograf Josef Liesganig.[1] Dříve byla trigonometrickým bodem kupole kaple sv. Kříže z roku 1718, ale ta byla v roce 1784 zbořena. Rozhledna byla otevřena 1. června 2008.

Technický popis[editovat | editovat zdroj]

Kovová rozhledna je vysoká 19,1 m, má dvě vyhlídkové plošiny, jednu ve výšce 8 m, druhou 16 m. Celkem 90 schodů točitého schodiště.

Výhled[editovat | editovat zdroj]

Poskytuje výhled na Brno, Babí lom, Moravský kras a Drahanskou vrchovinu. Při zvlášť výborné dohlednosti jsou viditelné i rakouské Alpy – hora Schneeberg.[2]

Výhled z rozhledny na západní část Brna.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Je volně přístupná, linkou 43 MHD Brno na zastávku Dohnalova, odtud po žluté turistické značce, popř.z druhé strany ze zastávky autobusu č. 57, zastávka Panská lícha.

Přístupná po žluté turistické značce je i pro rodiny s chodícími dětmi, jelikož trasa není příliš náročná.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PROKOPOVÁ, Milada. Rozměry Země pomohl zpřesnit brněnský jezuita, narodil se před 300 lety. iDNES.cz [online]. 2019-02-13 [cit. 2020-02-20]. Dostupné online. 
  2. Alpy z Ostré Horky s Brnem – popisky na Mapy.cz

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]