Orjen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Orjen
Orjen od severu, zprava vrcholy Zubacki kabao (1895 m) a Vucji zub (1805 m)
Orjen

Nejvyšší bod1894 m n. m. (Zubacki kabao)
Rozloha400 km²

Nadřazená jednotkaDinárské hory
Sousední
jednotky
Niegoš, Viduša

SvětadílEvropa
StátČerná HoraČerná Hora Černá Hora
Bosna a HercegovinaBosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina
Map
Horninyvápenec
PovodíTrebišnjica, Zeta (Morača)
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Poloha Orjenu na mapě Kotorského zálivu

Orjen je přímořské pohoří nacházející se na území tří států - Černé Hory, Chorvatska a Bosny a Hercegoviny. Nejvyšším bodem je vrchol Zubacki kabao (1894 m), který je zároveň nejvyšším přímořskou horou Černé Hory. Hlavním stavebním prvkem pohoří je triasový vápenec.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Na severu tvoří hranici pohoří údolí řeky Trebešnjica a komunikace, která spojuje doliny Grahovo a Grančarevo. Na jihu je masiv vymezen pobřežím Kotorského zálivu. Západní hranici tvoří spojnice měst Gruda - Grab - Trebinje a na východě silnice mezi městy Risan a Graho.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Pohoří Orjen tvoří velký labyrint vápencových vrcholů z nichž 44 překračuje výšku 1500 metrů. Centrální část masivu nese vysokohorský reliéf. Typické dinárskohorské jevy jako náhorní plošiny se zde nenacházejí. Pohoří je divoce rozeklané s několika výraznými vrcholy, které mají až 400 metrů vysoké stěny. V pohoří jsou časté krasové závrty (až 80), jeskyně, škrapy. Krasovým procesům podlehly i stopy po někdejším zalednění, které se nacházelo ve střední části masivu nad linií 1200 metrů.

Vrcholy[editovat | editovat zdroj]

Podnebí[editovat | editovat zdroj]

Pohoří Orjen je držitelem prvenství v množství spadlých srážek – je to nejdeštivější oblast Evropy. Ročně zde spadne v průměru až 5000 mm srážek. Ovšem vápencový povrch, jenž je plný krasových puklin a propastí, vstřebá všechnu vodu. Ta teče podzemím do blízkosti Kotorského zálivu. Hory jsou tak dosti suché. Nejlepší období pro návštěvu je červen a červenec, kdy zde fouká příjemný vítr od moře. V srpnu je obvykle velmi horko. Duben, květen a listopad jsou měsíce s nestabilním počasím.

Turismus[editovat | editovat zdroj]

Město Risan a jihovýchodní část masivu

Turismus není v oblasti Orjenu v současnosti příliš rozvinutý. Komplikuje to složitá situace v blízkosti hranic tří států, poměrně špatná dostupnost a málo zpřístupněných a upravených turistických tras.

Turistické cesty[editovat | editovat zdroj]

Přes malou návštěvnost nalezneme v pohoří několik upravených a značených cest.

hřeben Dobrostica

Chata Vratlo - Kabao (1384 m) = 1 hod. - Odijevo (1571 m), (2,30 hod.). Cesta je značená až po vrchol Kabao.

vrchol Subra

Chata Vrbanje (1010 m) - Subra (1679 m), (4 hod.), snadná cesta v závěru se skalním lezením - sedlo Orjen (1594 m) - Zubacki kabao (1894 m), (2 hod.), několik lezeckých partií

Reovacka greda

Chata Vratlo (1160 m) - Pazua (1769 m), (12 hod.), populární, ale těžká cesta

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]