Operalnia

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Operalnia
Chybí zde svobodný obrázek
StátPolskoPolsko Polsko
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Operalnia (německy Opernhausoperní dům) je název divadelní budovy používaný v Polsku v období Sasko-polského království.[1] První opera byla uvedena do provozu v roce 1748 ve Varšavě.

Opera ve Varšavě[editovat | editovat zdroj]

Varšavská opera byla první veřejné operní divadlo v Polsku. Činnost zahájila v den králových jmenin, 3. srpna 1748.[2] Nacházela se v jihozápadní části Saské zahrady (na dnešní křižovatce ulice Marszałkowska s ul. Królewska).

Budova opery byla postavena v roce 1725[3] z podnětu krále Augusta II., který pro tento účel původně vyčlenil 5 000 dukátů. Mezi možné tvůrce návrhu budovy patří Józef Galli-Bibiena, Mateusz Daniel Pöppelmann, Carl Friedrich Pöppelmann a Joachim Daniel Jauch.

Na umělecké výzdobě budovy se podíleli malíř Mock a sochař Yinache.[4] Předlohou varšavské opery bylo Malé divadlo v Drážďanech z roku 1687.[5]

V prvních letech byla operní představení vzácná a vystupovaly zde zahraniční operní skupiny, které prováděly italské opery. Za panování krále Augusta III. se tu hrálo pravidelně. V letech 1758–1762 se tady konala představení Drážďanské opery Johanna Adolpha Hasseho. Za vlády Stanislawa II. Augusta operní repertoár zahrnoval francouzské vaudevilles a italské komické opery.

19. listopadu 1765[2] byla komedií Natręci Józefa Bielawského v budově opery zahájena činnost varšavského Národního divadla zřízeného králem Stanislavem Augustem, v němž účinkoval první stálý soubor polských herců.

Z důvodu špatného technického stavu byla budova v roce 1772 zbořena. Od roku 1773 se operní představení konala v Radziwiłłském paláci na Krakovském předměstí.[6]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Operalnia na polské Wikipedii.

  1. [s.l.]: [s.n.] ISBN 83-01-14113-1. 
  2. a b [s.l.]: [s.n.] 
  3. Podle [s.l.]: [s.n.]  byla budova postavena roku 1746.
  4. Budynek Operalni saskiej w Warszawie, fragmenty artykułu Barbary Król, Budynek Operalni saskiej w Warszawie; Pamiętnik Teatralny 1956, z. 4, ss. 631–650
  5. [s.l.]: [s.n.] ISBN 83-01-00061-9. 
  6. [s.l.]: [s.n.]