Operace Vigorous

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Operace Vigorous
konflikt: Druhá světová válka
Potápějící se torpédoborec Nestor
Potápějící se torpédoborec Nestor

Trvání11. červen-16. červen 1942
MístoStředozemní moře
VýsledekVítězství Osy
Strany
Kingdom of Italy Itálie
Třetí říše
RN Ensign Velká Británie
Velitelé
Angelo Iachino Henry Harwood
Philip Vian
Síla
2 bitevní lodě
2 těžké křižníky
2 lehké křižníky
12 torpédoborců
5 rychlých člunů
letadla z pozemních základen
8 lehkých křižníků
27 torpédoborců
4 korvety
9 ponorek
1 cílová loď
11 obchodních lodí
letadla z pozemních základen
Ztráty
1 křižník potopen
1 bitevní loď lehce poškozena
1 křižník potopen
3 torpédoborce potopeny
4 obchodní lodě potopeny
2 křižníky poškozeny

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Operace Vigorous byla jednou z námořních operací druhé světové války ve Středozemním moři, při které došlo ke střetu mezi spojeneckými jednotkami a jednotkami Osy. Operace se uskutečnila mezi 11. a 16. červnem 1942 a jejím cílem bylo dopravit konvoj z Haify a Port Saidu na Maltu. Souběžně probíhala operace Harpoon, jejímž cílem bylo dopravit na Maltu konvoj z Gibraltaru.

Pozadí[editovat | editovat zdroj]

Po neúspěšných konvojích na Maltu (viz druhá bitva u Syrty) bylo rozhodnuto dále tyto konvoje neprovádět a řešit zásobování jinak. Avšak po zprávách o kritické situaci obránců Malty rozhodl W. Churchill 22. dubna 1942 jinak. Byly naplánovány dvě paralelní operace Harpoon a Vigorous. Při operaci Harpoon měl být svaz H posílen loděmi z domácího loďstva a Středomořské loďstvo mělo být při operaci Vigorous posíleno loděmi z Východního loďstva.

Britské síly[editovat | editovat zdroj]

Italské síly[editovat | editovat zdroj]

Proti konvoji byl v Tarentu shromážděn svaz lodí pod velením admirála Iachina, Byl složen z bitevních lodí Littorio a Vittorio Veneto, těžkých křižníků Trento a Gorizia, lehkých křižníků Emanuele Filiberto Duca D'Aosta a Giuseppe Garibaldi a torpédoborců Alpino, Antonio Pigafetta, Ascari, Aviere, Bersagliere, Camicia Nera, Geniere, Folgore, Freccia, Legionario, Mitragliere a Saetta.

13. června[editovat | editovat zdroj]

Došlo k prvním leteckým útokům na konvoj. Loď City of Calcutta byla poškozena a musela se vrátit do Alexandrie. Další obchodní loď byla vrácena, protože nestačila tempu plavby. Druhý den byla potopena Ju 88.

14. června[editovat | editovat zdroj]

Během dopoledne se podařilo stíhačkám ze Západní pouště odrazit několik útoků, ale v poledne byla německými letadly potopena obchodní loď Bhutan a další byla poškozena a musela odplout do Tobruku.

Do Tobruku také odpluly všechny čluny MTB, protože překážely při úhybných manévrech během leteckých útoků.

Navečer se kontradmirál Vian dozvěděl o vyplutí italského loďstva z Tarentu.

15. června[editovat | editovat zdroj]

Ve 4 hodiny ráno napadlo konvoj 5 německých rychlých člunů, které torpédovaly torpédoborec Hasty, který musel být potopen a křižník Newcastle, který musel odplout do Alexandrie a potom na opravy, které trvaly několik měsíců. Rychlé čluny potom beze ztrát unikly.

Během noci Beauforty z Malty několikrát zaútočily na italský svaz a podařilo se jim zasáhnout křižník Trento a bitevní loď Littorio, na které však vzniklo jen povrchové poškození.

Britská ponorka Umbro torpédovala již poškozený křižník Trento a ten se během 5 minut potopil.

Před desátou hodinou bylo opět zasaženo Littorio, tentokrát americkým Liberatorem z Egypta. Littorio muselo o několik uzlů snížit svoji rychlost a jinak žádné poškození neutrpělo.

Také konvoj a jeho ochrana byla po celý den terčem náletů, které poškodily křižník Birmingham a potopily torpédoborec Airedale a další obchodní loď.

Pod dojmem z těchto útoků a z obavy ze střetnutí s italským svazem se Vian rozhodl pro návrat do Alexandrie.

Nálety však pokračovaly dál a v podvečer byl při náletu německých Ju 88 poškozen torpédoborec Nestor natolik, že musel být později potopen.

Navíc krátce po půlnoci na 16. června byl křižník Hermione potopen ponorkou U-205.

Závěr[editovat | editovat zdroj]

Žádnou z obchodních lodí se na Maltu nepodařilo dopravit. To spolu s neúspěchem operace Harpoon znamenalo, že bude muset být vypraven další konvoj (operace Pedestal). Při ochraně konvoje ztratili Britové křižník a 2 torpédoborce. Navíc při akcích diverzního konvoje potopila ponorka U-77 eskortní torpédoborec HMS Grove.