Omahové

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Omahové (Omaha)
Vlajka Omahů
Vlajka Omahů
Populace
5 194
Jazyk(y)
angličtina, omaha–ponca
Náboženství
tradiční náboženství, křesťanství
Příbuzné národy
Siouxové
Omažský tanečník

Omahové jsou příslušníci federálně uznané etnické skupiny domorodých obyvatel Spojených států amerických. Žijí v rezervaci na rozhraní států Iowa a Nebraska, která má rozlohu 796 km² a jejím správním střediskem je Macy. Počet Omahů podle sčítání z roku 2000 dosahuje 5194 osob.[1] Hovoří převážně angličtinou, starší lidé používají původní jazyk omaha–ponca, který patří mezi siusko-katóbské jazyky. Název kmene pochází z výrazu U-Mo'n-Ho'n – „jdoucí proti proudu“.[2]

Původně Omahové žili v povodí řeky Ohio, odkud v 17. století přesídlili na západ. V roce 1700 došlo k prvnímu kontaktu s Evropany, který zaznamenal Pierre-Charles Le Sueur. Koncem 18. století začali Omahové jezdit na koních a založili osadu Ton-wa-tonga, která se stala střediskem obchodu s kožešinami. Počátkem 19. století populaci kmene výrazně snížily pravé neštovice.[3] V roce 1856 se Omahové po dohodě s americkou vládou usadili v rezervaci.

Omahové patří kulturně mezi prérijní indiány. Vedli polousedlý způsob života, kdy část roku žili ve vesnicích a v období lovecké sezóny obývali přenosná týpí. Věnovali se lovu bizonů, sběračství a pěstování kukuřice.[4] Společnost byla patrilineární a byla rozdělena do deseti klanů. Připomínkou původních zvyků je každoroční slavnost pow wow.

Podle kmene bylo pojmenováno největší město Nebrasky Omaha.

Omažského původu je americký herec Rodney A. Grant.

Významné osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Spirit of Nebraska Dostupné online
  2. Legends of America Dostupné online
  3. Varsity Tutors Dostupné online Archivováno 24. 11. 2021 na Wayback Machine.
  4. Encyclopaedia Britannica Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]