Observatoř Harvardovy univerzity

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Observatoř Harvardovy univerzity
OrganizaceHarvardova univerzita
Kód observatoře802
MístoCambridge
StátSpojené státy americké
Souřadnice
Nadmořská výška24 m n. m.
Založena1839
Webová stránkahttp://www.cfa.harvard.edu/hco
TeleskopyHarvard Great Refractor
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Observatoř Harvardovy univerzity (anglicky Harvard College Observatory - HCO) je instituce spravující komplex budov a přístrojů používaných pro astronomický výzkum fakulty astronomie Harvardovy university. Nachází se v Cambridge ve státě Massachusetts ve Spojených státech a byla založena v roce 1839. Se Smithsonovou astrofyzikální observatoří je součástí Harvard-Smithsonova centra pro astrofyziku.

V observatoři je umístěna sbírka přibližně 500 000 astronomických fotografických desek pořízených v období od poloviny 80. let 20. století do roku 1989 (mimo období 1953–1968),[1] které tvoří jedinečný zdroj pro studium časových změn ve vesmíru. V současné době probíhá jejich digitální skenování a archivace.[2]

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Kresba velkého refraktoru HCO

V roce 1839 Harvardská korporace (vedení univerzity) odhlasovala jmenování významného bostonského hodináře Williama Cranche Bonda „astronomickým pozorovatelem univerzity“ (bez mzdy). To dalo podnět k založení univerzitní observatoře. První dalekohled, 15palcový Velký refraktor, byl instalován v roce 1847.[3] Tento dalekohled byl největší ve Spojených státech až do roku 1867.

V letech 1847 až 1852 Bond a průkopník fotografie John Adams Whipple pomocí velkého refraktoru vytvořili snímky měsíce, které jsou pozoruhodné svou jasností detailů a estetickou silou, za což získaly cenu za technickou dokonalost ve fotografii na Velké výstavě 1851 v Křišťálovém paláci v Londýně . V noci ze 16. na 17. července 1850 vytvořili Whipple a Bond první daguerrotypii hvězdy (Vega).

Observatoř Harvardovy univerzity je pro astronomii historicky důležitá, protože zde stěžejní výzkum vedoucí k spektrální klasifikaci hvězd provedla skupina žen včetně Annie Jump Cannonové, Henrietty Swan Leavittové, Cecilie Payne-Gaposchkinové, Williaminy Flemingové a Florence Cushmanové. Cannonová, Leavittová a Cushmanová byly původně najaty jako „lidské počítače“, aby prováděly výpočty a zkoumaly hvězdné fotografie, ale později jejich výpočty vedly k souvislostem, které tvořily samostatný vědecký výzkum.[4]

Publikace[editovat | editovat zdroj]

Od roku 1898 do roku 1926 byla vydána řada bulletinů obsahujících mnoho významných objevů tohoto období. Ty pak byly nahrazeny oznámeními (Announcement Cards), které byly vydávány až do roku 1952.

V roce 1908 observatoř zveřejnila Revidovaný fotometrický katalog, který dal vzniknout HR hvězdnému katalogu, který nyní spravuje Observatoř Yaleovy university jako katalog jasných hvězd .

Ředitelé[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Harvard College Observatory na anglické Wikipedii.

  1. Dostupné online. 
  2. Dostupné online. 
  3. Dostupné online. 
  4. Archivovaná kopie [online]. [cit. 2021-04-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-05-17. 
  5. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]