Nová Ves (Srbac)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nova Ves
Poloha
Souřadnice
StátBosna a HercegovinaBosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina
Nova Ves
Nova Ves
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nová Ves (srbsky Нова Вес) je vesnice v Bosně a Hercegovině, v její severní části. Administrativně spadá pod město (opštinu) Srbac a Republiku srbskou. Jedná se o vesnici, která měla historicky české obyvatelstvo.[1]

Přírodní poměry[editovat | editovat zdroj]

Vesnice vznikla v prostoru nížiny při řece Sávě na dnešní hranici mezi Bosnou a Hercegovinou a Chorvatskem. Z jižní strany se nachází vesnice Seferovci, ze severní potom hlavní silniční komunikace a řeka Sáva. Z jižní strany vesnici také obklopují hory.

Historie a obyvatelstvo[editovat | editovat zdroj]

Vesnice zde vznikla během rakousko-uherské okupace Bosny a Hercegoviny. Kraj osídlili čeští kolonisté z Volyně v letech 18941897.[1][2] Jednalo se původně od 23 rodin.[3] V roce 1921 zde byla založena pobočka české (československé) besedy.Jednalo se původně od 23 rodin.[4] Za druhé světové války byla vesnice napadena četnickými ozbrojenci.[1] České obyvatelstvo se zde udrželo až do války v Bosně a Hercegovině ve značném, byť klesajícím počtu; ještě v roce 1971 zde podle jugoslávského sčítání lidu žilo okolo 30 % Čechů. Poté se velký počet místních Čechů vystěhoval[2] a nahradili je srbští uprchlíci.[zdroj?]

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Ve vesnici se nachází římskokatolický kostel a škola.

Sport[editovat | editovat zdroj]

Dnes zde působí fotbalový tým FK Crvena Zemlja, který hraje v 1. lize Republiky srbské.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Bosenských Čechů už je jen pár, o svoji řeč i tradice přesto hrdě pečují. ČRo [online]. [cit. 2024-01-27]. Dostupné online. 
  2. a b Selo Nova Ves ponovo oživjelo: Česi na godišnjicu posjetili ognjišta. Glas Srpske [online]. [cit. 2024-01-27]. Dostupné online. (srbsky) 
  3. UHEREK, Zdeněk. Czechs in Bosnia and Herzegovina and Their Social Activities. In: Anthropology of East Europe Review. [s.l.]: [s.n.], 2005. S. 139. (angličtina)
  4. UHEREK, Zdeněk. Czechs in Bosnia and Herzegovina and Their Social Activities. In: Anthropology of East Europe Review. [s.l.]: [s.n.], 2005. S. 141. (angličtina)

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]