Norbert Schreier

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Norbert Schreier
Narození1744
Bílovice
Úmrtí1811 (ve věku 66–67 let)
Povoláníkatolický kněz
Nábož. vyznáníkatolická církev
RodičeJosef Schreier
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Norbert Schreier (26. dubna 1748 Bílovice u Uherského Hradiště[pozn. 1]26. října 1811 Nýrovce, okr. Levice) byl slovenský teolog, filozof, hebraista a buditel českého původu, syn moravského skladatele Josefa Schreiera.

Život[editovat | editovat zdroj]

Studoval filozofii a teologii v Nitře, v letech 1794-1796 a 1803-1809 byl profesorem orientálních jazyků a biblistiky na teologické fakultě v Nitře. Je autorem metodické gramatiky hebrejštiny (Budapešť, 1804), překládal ze semitských jazyků (jeho překlady zůstaly v rukopisech). V roce 1767 vstoupil do řádu piaristů v Kecskemétu a přijal jméno Norbert (civilní jméno měl Jan Filip Jakub).

Profesor Dr. Trojan uvádí v monografii dle pramenů, které obdržel z Budapešti, z archivu piaristického řádu, které upřesnil o své výzkumy o jeho osobnosti toto (upraveno): „Joannes Norbertus Schreier (psaný také jako Schreyer, Schrejer, Schrayer) se narodil 29. 4. 1748 v Bílovicích u Uherského Hradiště, kde jeho otec, zdejší kantor, regenschori a hudební skladatel - Josef Schreier (narozený v Dřevohosticích u Přerova na Moravě dne 2. 1. 1718), vstoupil do manželství s Annou Burešovou, dcerou zemřelého bílovického rektora. Jeho syn Jan jméno Norbertus přijal, když vstoupil do piaristického řádu v Keczkemétu (Uhry) a od té doby ho nazývají pouze tímto jménem. Působil na piaristických gymnáziích v Koloszváru, v Nitře a ke konci života v Banské Štiavnici, kde byl i rektorem této výtečné školy. Na těchto školách působil jako profesor teologie, logiky, metafyziky, etiky i orientálních jazyků (hebrejštiny) a dosáhl i titulu Magister musicae. Byl skvělým hudebníkem a hudebním skladatelem. Patřil k hudebně nejvzdělanějším členům skupiny národních buditelů - Bernolákovců na Slovensku.“ Dle profesora PhDr. Jana Trojana CSc. zemřel 24. 10. 1811 v Banské Štiavnici, dle některých pramenů (docentka Dr. Červeňáková) zemřel 26. 10. 1811 v Nýrovci, okres Levice.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

  • De sensu communi dissertatio logicometaphysica. Viennae. 1778.
  • Carmen, quo Rev. Dno Joanni Bapt. Brésztyenszky de Eadem, hactenus cathedralis ecclesiae Nittriensis canonico, promotionem ad canonicatum actualem gratulatum veteranus cultor... anno 1797. mense Julio. Tyrnaviae.
  • Carmen, quod, dum Excell. ac. Illustr. Dn. Josephus e Comitibus Csáky de Keresztszegh, perpetuus terrae Scepusiensis etc. solenni ritu supremum comitem provinciae Nittriensis inauguraret dnum comitem Josephum Erdődy de Monyorókerék montis Claudii et comitatus Varasdinensis perpetuu comitem, antea inclyti comitatus Posegani supremum comitem, Nitriae 18. kalendas Februarii anno 1798. Posonii.
  • Praecepta Salomonis ad Juventutem... 1802. Hangjegyekkel. (A szegedi rendházban).
  • Carmen. Exc. ac Rev. Dno Francisco Xav. Fuchs, hactenus episcopo Nitriensi, dum ad capessendas dignitates archiepiscopi Agriensis, et supremi, ac perpetui comitis ii. comitatuum Hevesiensis etc. Nitria discederet, oblatum anno 1804. Tyrnaviae.
  • Methodica grammaticae hebraceae institutio. Quam in usum auditorum theologiae conscripsit. Pesthini, 1804.
  • Cantilena de abolito sub Josepho II. imperatore et jam jam colapso claustro Camaldulensium in Monte Zobor.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Zpráva znalce Schreierova díla Zdenka Smiřického: „… pozor, v literatuře dochází k mnoha omylům, protože on se totiž narodil v Bílovicích u Uherského Hradiště, kde jeho otec, náš skladatel Josef Schreier, působil jako učitel. I v encyklopediích dříve bylo rodiště Josefa Schreiera uváděno zkomoleně jako Belotice, potom Hustopeče nad Bečvou atd. atd. Profesor DR. Jan Trojan svým dlouholetým bádáním ve spolupráci s odbornými pracovníky archivů v čele s docentem Dr. Milošem Kouřilem, archivářem a historikem, později vysokoškolským učitelem Palackého university v Olomouci dokázal, že Josef Schreier se narodil u nás v Dřevohosticích, jako mladý kantoir odešel do Bílovic u Uherského Hradiště, kde se oženil a kde se narodilo 11 dětí, z nichž polovina zemřela. Norbert Schreier se tedy stoprocentně dle matričních záznamů narodil v těchto Bílovicích u Uherského Hradiště. Vesnice nebo městečko – Bělotín u Přerova – je tedy uváděno zcela chybně.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Slovenský biografický slovník, zv. 5, Martin 1992: 238. (ko)
  • Čeští a slovenští orientalisté, afrikanisté a iberoamerikanisté (Nakladatelství Libri, Praha 1999, str. 436) Archivováno 5. 2. 2008 na Wayback Machine.
  • Jiří Černý - Jan Holeš: Kdo je kdo v dějinách české lingvistiky (Nakladatelství Libri, Praha 2008, str. 561)
  • Mária Červeňová: Studie „Hudba v kláštore a kostole piaristov v Nitre“, uveřejněná v publikaci 300 rokov piaristov v Nitre (1701–2001). Zborník prejavov z odbornébo historického sympózia k 300. výročiu založenia piaristického kolégia a gymnázia v Nitre, Nitra 2001
  • Jan Trojan: Josef Schreier (1718 – ?). Podivuhodné osudy života a díla zapomenutého moravského skladatele a kantora (monografie). Votobia, Olomouc 2005

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]