Nikolaj Karlovič Metner

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nikolaj Karlovič Metner
Základní informace
Narození5. ledna 1880
Moskva
Úmrtí13. listopadu 1951 (ve věku 71 let)
Londýn
Místo pohřbeníLondýn
Žánryklasická hudba
Povoláníhudební skladatel, klavírista a vysokoškolský učitel
Nástrojeklavír
PříbuzníAleksandr Karlovič Metner a Èmilij Karlovič Metner (sourozenci)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nikolaj Karlovič Metner (Никола́й Ка́рлович Ме́тнер (rusky); Nikolai Medtner (anglicky); 5. ledna 1880 Moskva13. listopadu 1951 Londýn) byl ruský klavírista a hudební skladatel.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Moskvě jako nejmladší z pěti dětí. Na klavír ho od dětství učila matka a strýc Fjodor Goedicke (otec skladatele Aleksandra Fjodoroviče Gedike). Vstoupil na moskevskou konzervatoř, kde byli jeho učiteli Pavel Pabst, Vasilij Lvovič Sapelnikov, Vasilij Iljič Safonov a Sergej Tanějev. Absolvoval s vynikajícím prospěchem v roce 1900. Získal cenu Antona Rubinsteina. Navzdory nesouhlasu své rodiny, ale s podporou svého učitele Sergeje Tanějeva, se brzy vzdal kariéry koncertního klavíristy a věnoval se převážně kompozici.

V letech blížících se revolučnímu roku 1917 žil Metner u svých rodičů. V této době se zamiloval do Anna Michajlovny Bratenské, známé violoncellistky a ženy svého staršího bratra Emila. Po vypuknutí 1. světové války byl Emil internován v Německu, kde pobýval na studiích. Své ženě dal svobodu a Nikolaj se s ní v roce 1918 oženil.

Na rozdíl od svého přítele Rachmaninova, Metner opustil Rusko až po revoluci. Rachmaninov mu v roce 1924 zajistil cestu do Spojených států a Kanady, kde se vrátil ke koncertní činnosti. V roce 1936 se i se svou ženou usadil v Londýně, vyučoval hudbu, komponoval a občas koncertoval.

S vypuknutím 2. světové války přišel o příjmy plynoucí od německých vydavatelů. Vzrostly i Medtnerovy zdravotní problémy. V této těžké době mu poskytla jeho oddaná žačka Edna Ilesová útočiště v Warwickshire, kde dokončil svůj 3. klavírní koncert, který byl poprvé v proveden v roce 1944. Další jeho obdivovatel, maharádža z Mysoru (knížecí stát v jižní Indii), založil v roce 1949 Metnerovu společnost, jejímž cílem je zaznamenat celé Medtnerovo dílo. Sám Metner nahrál svůj 3. klavírní koncert, několik sonát, komorních skladeb a písní.

Zemřel ve svém domě v Londýně 13. listopadu 1951. Je pochován vedle svého bratra Emila na hřbitově v Hendonu.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Titulní strana skladby Čtyři pohádky.

Metner zkomponoval mnoho skladeb různých žánrů, ale vždy v nich hraje roli klavír. Jeho dílo zahrnuje 14 klavírních sonát, tři klavírní koncerty, tři sonáty pro housle a klavír, klavírní kvintet, dvě skladby pro dva klavíry, mnoho drobnějších skladeb pro klavír a 108 písní.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Nikolai Medtner na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]