Neurochirurgická klinika Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Neurochirurgická klinika Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (pavilon S1) je jedním z klinických pracovišť Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a výuková základna pro posluchače 3. lékařské fakulty UK v Praze.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Pavilón S1 – sídlo neurochirurgické kliniky.

Klinika zajišťuje komplexní léčebně preventivní péči o traumaticky neurochirurgicky nemocné z Prahy a Středočeského kraje, v některých složitějších případech z celé republiky.

Poskytuje celé spektrum neurochirurgické traumatologie, v nezbytných případech poskytuje i plánované operace včetně nádorů spodiny lebeční a cévní neurochirurgie a výhřezů plotének. Klinika může komplexně řešit i úrazy periferních nervů.

Jako součást 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy se podílí na výuce mediků a sester, činná je v oblasti vědy a výzkumu. Jako první pracoviště v Česku začala s používáním zobrazovací metody při operacích zhoubných mozkových nádorů - operování pomocí speciální kontrastní látky (kys. delta-aminolevulová) s fluorescenčním mikroskopem (tzv. real-time navigace). Takový způsob operace s sebou přináší větší radikalitu a bezpečnost operace, tedy i delší přežití pacienta. V roce 2012 byla vůdčí pracoviště z hlediska výzkumu.

K roku 2013 klinika disponuje 28 standardními lůžky (z toho 4 nadstandardní) a 5 plně monitorovanými lůžky jednotky intenzivní péče. Jejím přednostou je prof. MUDr. Pavel Haninec, CSc.

Adresa[editovat | editovat zdroj]

Neurochirurgická klinika
FN Královské Vinohrady
Šrobárova 50
100 34 Praha 10

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]