Nápověda:Stránka kategorie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Stránka kategorie je speciální stránka Wikipedie zobrazující obsah dané tematické kategorie. Stránka má název ve tvaru Kategorie:Název kategorie a je součástí samostatného jmenného prostoru. Text, resp. kód této stránky slouží jen k vložení do nadřazených kategorií a případnému upřesnění obsahu kategorie a doplnění odkazů. Vlastním obsahem této stránky je automaticky zobrazovaný seznam článků a podkategorií, které jsou do kategorie zařazeny. Články a kategorie se do dané kategorie zařazují tak, že se do jejich kódu vloží odkaz na stránku kategorie.

Příklad kódu běžné stránky kategorie:

{{Hlavní článek|Fyzika}}

[[Kategorie:Přírodní vědy]]

Vlastní obsah kategorie (seznam článků a podkategorií) se jen zobrazuje, není součástí kódu kategorie.

Úvodní část[editovat | editovat zdroj]

Na začátku stránky se ve vhodných případech vkládá odkaz na hlavní článek (o tématu kategorie) a volitelný, zpravidla stručný text, který v případě potřeby upřesňuje obsah kategorie. Dále zde mohou být odkazy na související kategorie a obrázky (multimédia).

Hlavní článek[editovat | editovat zdroj]

Pokud existuje článek, který definuje téma kategorie nebo o něm podává ucelený přehled, nazývá se hlavní článek kategorie. Takový článek se nejen zařazuje do své kategorie (obvykle pomocí řadicího klíče před abecední pořadí), ale aby byl v kategorii odkazován výrazněji než ostatní články, uvede se na něj odkaz v úvodu textu kategorie. Pro tento účel existuje speciální šablona: například v kategorii Kategorie:Lokomotivy je na začátku uveden text {{Hlavní článek|Lokomotiva}}. Ten se pak zobrazí tučně jako odkaz:

Hlavní článek: Lokomotiva

Vysvětlení obsahu kategorie[editovat | editovat zdroj]

Protože název kategorie má být volen co nejstručnější, nemusí být vždy dostatečný pro tematické vymezení kategorie a je pak vhodné v úvodním textu kategorie její obsah upřesnit. Někdy k objasnění postačí uvedení hlavního článku.

Také je popřípadě vhodné odkázat pomocí šablony {{Související kategorie}} na jinou kategorii, jejíž téma by čtenář mohl pod názvem této kategorie hledat nebo která s ní jinak souvisí. Například v kategorii Kategorie:Pevná dopravní zařízení je vloženo kódem {{Související kategorie|Lanové dráhy}} upozornění, že lanové dráhy jsou řazeny v jiné kategorii. Případně je možné vložit jinou šablonu upozornění.

Odkaz na Commons[editovat | editovat zdroj]

Pokud k příslušné kategorii existuje odpovídající kategorie v multimediálním projektu Wikimedia Commons (přímý odkaz zde), měl by být na ni pomocí šablony uveden odkaz: * {{Commonscat|Odpovídající kategorie na commons}}. Pokud má editovaná kategorie přiřazenou položku na Wikidatech, je vhodnější kategorii Commons zkontrolovat nebo doplnit v položce Wikidat. Šablona {{Commonscat}} se pak do kategorie na Wikipedii vkládá bez parametrů, odkaz se přebírá z Wikidat.

Automatický obsah[editovat | editovat zdroj]

Podkategorie. Při zobrazení stránky kategorie, do které jsou vloženy další kategorie, se vytvoří abecední seznam podkategorií. Tento seznam je stejně jako seznam článků řazen abecedně, případné úpravy pořadí je nutné dělat v jednotlivých článcích nebo podkategoriích – viz Nápověda:Klíč řazení.

Nadřazené kategorie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy na nadřazené kategorie jsou na konci kódu stránky kategorie. Alespoň jedna nadřazená kategorie je jedinou povinnou součástí stránky kategorie. Postup je obdobný jako u článků. Například do stránky Kategorie:Fyzici je vhodné vložit kód [[Kategorie:Fyzika]]. Kategorie Fyzici se tak stane podkategorií nadřazené kategorie Fyzika.

Obvykle je vhodné uvést alespoň dvě nadřazené kategorie. Například Kategorie:Česká literatura by měla být v Kategorie:Literatura a Kategorie:Česko.

Mezijazykové odkazy[editovat | editovat zdroj]

Pokud existuje kategorie stejného nebo alespoň velmi podobného názvu či tématu v jinojazyčných verzích Wikipedie, měla by s ní kategorie být propojena přes Wikidata. Postup je obdobný jako u článků.

Související nápověda[editovat | editovat zdroj]