Michail Jakovlevič Ščerbin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Michail Jakovlevič Ščerbin
Rodné jménoМихаил Яковлевич Щербинин
Narození1709
Ruské carství Pskovská oblast
Ruské carství
Úmrtí1. června 1744
Ruské impérium Jakutsk
Ruské impérium
Národnostruská
ObčanstvíRuské impérium
Alma materAkademie námořní stráže
Povolánínámořní důstojník
Znám jakoúčastník Velké severní expedice
Nábož. vyznánípravoslaví
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Michail Jakovlevič Ščerbin (rusky Михаил Яковлевич Щербинин, 1705 Pskovská gubernie Ruské carství1. června 1744 Jakutsk Ruské impérium) byl důstojník ruského carského námořnictva, navigátor, účastník Velké severní expedice.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v roce 1705 v dnešní Pskovské oblasti do drobné šlechtické rodiny Ščerbinů. Jeho otec vlastnil v této oblasti 11 zemědělských usedlostí.[1]

V roce 1719 absolvoval moskevskou Školu matematických a navigačních nauk a nastoupil na petrohradskou Akademii námořní stráže. Roku 1726 nastoupil jako kadet do carského námořnictva, sloužil na různých lodích Baltské flotily. V listopadu 1731 složil zkoušku na podnavigátora, členy komise byli například Vasilij Prončiščev, Pjotr Lassinius a Ivan Košelev.

Dne 28. dubna 1733 si poslal žádost o přidělení do Velké severní expedice, admiralitou mu bylo vyhověno a v roce 1735 byl přidělen do lensko-kolymského oddílu pod vedením Pjotra Lassiniuse. Nebyl přiřazen na palubu lodi Irkutsk, ze které průzkumníci prováděli mapování břehů východně od ústí řeky Leny. Členové výpravy pod Lassiniusovým vedením při zimování v ústí řeky Chara-Ulach onemocněli kurdějemi. Po Lassiniusově smrti velení oddílu převzal navigátor Vasilij Rtiščev, který informoval o neúspěších oddílu a požádal Beringa o urgentní pomoc. Na jaře 1736 Dmitrij Laptěv, který převzal vedení lensko-kolymského oddílu, vyslal z Jakutska oddíl 14 mužů vedených Ščerbinem, aby dovezli na zimoviště zásoby a posílili oddíl. Na začátku června Ščerbin dorazil do zimoviště, kde našel naživu pouze devět z původních 45 členů oddílu. Převezl je urychleně do Jakutska.[2] Dne 1. ledna 1738 byl Ščerbin povýšen do hodnosti navigátora za svou účast na Velké severní expedici.

V září 1738 Dmitrij Laptěv pověřil Ščerbina jako svého zástupce, aby připlavil loď pro plavbu a dopravil zásoby do ústí Indigarky. V létě roku 1739 prozkoumal Ščerbin mys Buor-Chaja, který detailně popsal a zmapoval. Na podzim téhož roku se zapojil hledání nejvhodnějšího zimoviště při ústí Indigarky. Během zimování popsal další kanály Indigarky v její deltě. Na jaře 1740 zmapoval řeku Janu.

Na podzim roku 1740 vyslal Dmitrij Laptěv Ščerbina z Nižněkolymsku do Anadyru, aby tam nachystal dřevo na stavbu lodí pro plavbu po řece Anadyr.[2]

V létě 1741 se Dmitrij Laptěv vydal se svým oddílem na moře. Loď Irkutsk doprovázely dva čluny po dvanácti kozácích. Těmto člunům velel Ščerbin, plul před Irkutskem, měřil hloubku moře a vybíral průchody mezi ledovými krami. U mysu Velký Baranov byl oddíl zastaven nakupenými ledovými krami a členové expedice museli lodě opustit a pokračovat dále na psích spřeženích. Přes Irkutsk se vrátily do Anadyru, kde zesláblý Ščerbin vážně onemocněl a tak byl koncem roku 1741 odeslán na léčení do Jakutska.

V letech 1743-1744 sloužil v Jakutsku pod velením Alexeje Čirikova, ale měl účastí na arktické expedici tak narušené zdraví, že dne 1. června 1744 předčasně zemřel ve věku 39 let.

Paměť[editovat | editovat zdroj]

V roce 1919 polárník Roald Amundsen pojmenoval mys na východním pobřeží Tajmyru po Ščerbinovi.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Щербинин, Михаил Яковлевич na ruské Wikipedii.

  1. Библиотека штурмана. shturman-tof.ru [online]. [cit. 2024-04-13]. Dostupné online. 
  2. a b Отечественные мореплаватели-исследователи морей и океанов. Предисловие (Николай Зубов, 1954). kartaslov.ru [online]. [cit. 2024-04-13]. Dostupné online. (rusky)