Mexická jízda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mexická jízda
Původní názevY tu mamá también
Země původuMexikoMexiko Mexiko
Jazykšpanělština
Délka101 min
Žánryfilmové drama
příběh o dospívání
filmová komedie
LGBT film
romantický film
ScénářAlfonso Cuarón
Carlos Cuaron
RežieAlfonso Cuarón
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleDiego Luna
Gael García Bernal
Maribel Verdúová
Emilio Echevarría
Daniel Giménez Cacho
… více na Wikidatech
ProdukceJorge Carlos Vergara
Alfonso Cuarón
HudbaNatalie Imbruglia
Frank Zappa
Miho Hatori
KameraEmmanuel Lubezki
StřihAlfonso Cuarón
Alex Rodríguez
Výroba a distribuce
PremiéraMexiko 8. června 2001
Spojené státy americké 6. října 2001
Česko 13. června 2002
Distribuce20th Century Studios
Rozpočet5 mil. USD
Tržby33 616 692 USD
Mexická jízda na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mexická jízda (ve španělském originále Y tu mamá también) je mexicko-americký film z roku 2001 režiséra Alfonsa Cuaróna. Snímek pojednává o dvou mexických dospívajících chlapcích, kteří vezmou na road trip téměř třicetiletou ženu. V hlavních rolích se objevují mexičtí herci Diego Luna a Gael García Bernal a španělská herečka Maribel Verdú.

Kvůli nerozpačitému zobrazení sexuality měl film v několika státech problémy se zařazením do kategorie přístupnosti. Během prvního víkendu po uvedení v Mexiku snímek utržil 2,2 milionu dolarů a stal se z něj tak z tohoto hlediska nejúspěšnější film v mexické historii.[1] Mexická jízda byla nominována na Oscara v kategorii Nejlepší původní scénář a na Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší cizojazyčný film.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Film kombinuje postupné lineární vyprávění s pravidelnými přerušováními, ve kterých vypravěč poskytuje další informace o postavách, které úplně nesouvisejí s kontextem, a událostech. Kromě toho, že tyto "poznámky pod čarou" rozšiřují příběh, informují rovněž o politických a ekonomických záležitostech Mexika, obzvláště o situací chudých v zemědělských oblastech země.

Příběh samotný se zaměřuje na dva chlapce na prahu dospělosti - na Julia z levicové rodiny ze střední třídy a Tenoche, jehož otec je vysoce postaveným politikem. Film začíná scénami, ve kterých mají mladí muži sex se svými přítelkyněmi naposledy před odjezdem dívek do Itálie. Bez přítelkyň v jejich okolí se začínají chlapci brzy nudit.

Na jedné svatbě potkají Luisu, španělskou manželku Tenochova bratrance Jana, a snaží se starší ženu zaujmout vyprávěním o smyšlené odloučené pláží jménem la Boca del Cielo (Nebeská brána). Luisa nejdříve odmítne jejich pozvání na cestu s nimi, ale změní názor po telefonátu s Janem, ve kterém jí přizná, že ji podvádí.

Ačkoli Julio ani Tenoch netuší, kde by mohli slibovanou pláž nalézt, rozhodnou se vydat na cestu přes chudé zemědělské regiony Mexika. Zabíjejí čas vyprávěním o svých vztazích a sexuálních zkušenostech. Chlapci se velmi pyšní svými skromnými úspěchy, zatímco Luisa mluví o Janovi a teskně o své první lásce, která zemřela v nehodě na motocyklu ještě, když byla Luisa teenager.

Na jedné z nočních zastávek zatelefonuje Luisa Janovi a nechá mu na záznamníku vzkaz na rozloučenou. Tenoch pak jde do jejího motelového pokoje pro šampon, ale najde tam plačící Luisu. Ta ho svede a Tenoch s ní má nemotorně ale s nadšením sex. Julio to uvidí otevřenými dveřmi a pak ze vzteku prozradí Tenochovi, že měl sex s jeho přítelkyní. Druhý den se Luisa snaží vyrovnat skóre tím, že souloží s Juliem, Tenoch potom řekne, že souložil s Juliovou přítelkyní. Chlapci se perou, dokud jim Luisa nepohrozí tím, že je opustí.

Náhodou potom najdou izolovanou pláž. Tam relaxují a užívají si pláže i společnosti místní rodiny. V blízké vesnici Luisa naposledy zatelefonuje Janovi a nabízí mu láskyplné, ale poslední rozloučení.

Toho večere se trojice opije a lehkomyslně žertuje o svých sexuálních hříších a vychází najevo, že oba chlapci měli často sex se stejnými ženami. V žertu řekne Julio Tenochovi, že měl sex i s jeho matkou (k tomu odkazuje originální název filmu). Potom spolu všichni tři tancují. Později se v pokoji začnou svlékat a osahávat, oba chlapci se zaměřují na Luisu. Když si Luisa klekne a oba je začne uspokojovat, chlapci se navzájem popadnou a vášnivě se políbí.

Další den ráno Luisa brzy vstane a nechá chlapce, aby se vedle sebe probudili nazí. Oba se od sebe okamžitě odvrátí a oba se potom chtějí rychle vrátit domů. Vypravěč pak vysvětluje, že tak oba tiše učinili, zatímco Luisa zůstala na místě, aby prozkoumala blízké zátoky. Dále vysvětluje, že s oběma chlapci se rozešly jejich přítelkyně, oni začali chodit s dalšími děvčaty a přestali se vídat navzájem.

Poslední scéna filmu sleduje náhodné setkání Julia a Tenoche v roce 2000. Společně si dají kávu, povrchně spolu mluví o svých životech a společných přátelích. Tenoch prozradí Juliovi, že Luisa zemřela na rakovinu měsíc po jejich výletu a že o své nemoci věděla po celou dobu, co s nimi byla. Tenoch se pak omluví a odejde. Tenoch a Julio již se nikdy nesetkali.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Maribel Verdú Luisa Cortés
Gael García Bernal Julio Zapata
Diego Luna Tenoch Iturbide
Diana Bracho Silvia Allende de Iturbide
Andrés Almeida Diego "Saba" Madero

Všechny hlavní postavy filmu sdílejí příjmení s nějakou osobností z mexické historie: španělským conquistadorem Hernandem Cortésem, mexickým císařem Agustínem de Iturbidem, mexickým revolucionářem Emilianem Zapatou, mexickým prezidentem Franciscem Maderem a aztéckým vládcem Ténochem.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Y tu mamá también na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]