Metternich (hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Metternich
pohled z jihovýchodu
pohled z jihovýchodu
Účel stavby

turismus

Základní informace
Slohgotický
Výstavbapolovina 13. století
Stavebníknejspíše páni z Braunshornu
Další majitelépáni z Winneburgu a Beilsteinu
Současný majitelrodina Sprenger-Herzer
Poloha
AdresaBeilstein, NěmeckoNěmecko Německo
Souřadnice
Metternich
Metternich
Další informace
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Metternich je zřícenina hradu na skalnatém ostrohu nad obcí Beilstein v německé spolkové zemi Porýní-Falc. Jméno nese od 17. století po rodině Metternichů.

Historie[editovat | editovat zdroj]

O dataci vzniku hradu se vedou spory. První písemná zmínka pochází z roku 1268, kdy byl hrad v držení Johanna z Braunshornu, držitele léna kolínského arcibiskupství. Starší výzkumy však zastávaly tvrzení, že hrad pochází z výrazně starší doby, což však novodobé průzkumy od Stefana Ulricha a Alexandra Thona odmítají a zasazují vznik hradu do poloviny 13. století. Po vymření rodu pánů z Braunshornu po meči roku 1361 přešel o dva roky později hradní areál do rukou synovců posledního majitele Gerlacha z Braunshornu Kuna a Gerlacha z Winneburgu a Beilsteinu. Roku 1363 byla část hradu prodána trevírskému arcibiskupství.
Přestože byl hrad během třicetileté války obsazen švédskými a španělskými vojsky, přestál tuto dobu bez větších škod. Po vymření rodu pánů z Winneburgu a Beilsteinu přešel hrad v roce 1637 do vlastnictví Metternichů, konkrétně do rukou svobodného pána Viléma z Metternich-Winneburgu a Beilsteinu[1]. Po rodu Metternichů získal hrad i pojmenování, původně nesl jméno odvozené od přilehlé obce Beilstein. Definitivně přešel hrad do jejich majetku až v roce 1652, kdy bylo Metternichům přisouzeno od arcibiskupa trevírského trvalé léno.[2] 2. února 1689 byl hrad během devítileté války zničen francouzskými vojsky a již nebyl obnoven. Metternichové, konkrétně Klemens Václav, hrad společně s dalšími rodovými statky definitivně ztratili během napoleonských válek roku 1794. Od roku 1962 je hradní zřícenina ve vlastnictví rodiny Sprenger-Herzer a je od dubna do listopadu přístupná veřejnosti.[3]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Hradní areál se rozkládá na ploše 80 × 50 metrů. Vstup je zajištěn ze severu přes několik parkánů. Díky dochovaným torzům několika obytných paláců se hrad řadí k tzv. ganerbenburgům, jež byly obývány několika rodinami zároveň. Nespornou dominantou hradu Metternich je 25 metrů vysoký pětiboký bergfried, který dnes slouží jako rozhledna.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Burg Metternich na německé Wikipedii.

  1. SIEMANN, Wolfram. Metternich - Stratege und Visionär: eine Biografie. München: C.H. Beck, 2022. 988 s. Dostupné online. ISBN 978-3-406-78369-2. Kapitola Familienbande und Aufstieg, s. 35. (německy) 
  2. HARTMANN, Max. Burg Metternich. Regionalgeschichte.net [online]. 2022-07-27 [cit. 2023-07-29]. Dostupné online. (německy) 
  3. JUNG, Wilhelm. Burgruine Metternich, Beilstein. Mosel.de [online]. [cit. 2023-07-29]. Dostupné online. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]