Meditační zahrada svatého Jakuba

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Meditační zahrada svatého Jakuba
LokalitaLipník nad Bečvou I-Město, ČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Rozloha0,30 ha
Založeno2006
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Meditační zahrada svatého Jakuba je novodobá meditační zahrada a městský park u kostela svatého Jakuba Většího a u městských hradeb v městské části Lipník nad Bečvou I-Město města Lipník nad Bečvou. Geograficky se také nachází v okrese Přerov v Olomouckém kraji v nížině Bečevská brána na Moravě.[1][2][3]

Historie a popis místa[editovat | editovat zdroj]

Meditační zahrada svatého Jakuba, která má 2 vstupy, je nepravidelného tvaru s plošnou výměrou cca 3000 m2 a nachází se ve výšce 245 m nad mořem. Přiléhá k východní straně presbytáře farního kostela svatého Jakuba Většího a také k severní části úseku městského opevnění. Je postavena v prostoru bývalého hřbitova, který zanikl v 18. století a který se následně stal veřejným městským parkem. Během rekonstrukce městského opevnění v 90. letech 20. století došlo k uzavření tohoto parku. V roce 2006, ve spolupráci města Lipník nad Bečvou, občanského sdružení Okrašlovací spolek Lípa, Římskokatolické farnosti Lipník nad Bečvou aj., vznikla meditační zahrada. O prostor zahrady pečuje Okrašlovací spolek Lípa. Prostor je zasvěcen jednomu z apoštolů svatému Jakubu a je přístupný veřejnosti. U vstupu do meditační zahrady je informační panel se základními informacemi a s orientačním plánem. Meditační zahrada nabízí návštěvbíkům možnost meditace, relaxace a odpočinku v klidové zóně. Jsou zde záhony někollika druhů květin a travin, lavičky, stromy, umělecká díla z oceli, kamene a dřeva a herní plocha pro hru Člověče nezlob se. Prostor slouží i k dalším společenským akcím, například jako příležitostná výstavní galerie děl vzniklých během mezinárodního setkání uměleckých kovářů Hefaiston, které se konají na blízkém hradu Helfštýn.[1][2][3]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Meditační zahrada je přístupná od dubna do října a v nočních hodinách se uzavírá.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Meditační zahrada - Lipník nad Bečvou - Historická zeleň - zahrady, parky ... - Česká republika - Olomoucký kraj. www.historickasidla.cz [online]. [cit. 2023-12-13]. Dostupné online. 
  2. a b S.R.O, Turistika cz. Lipník nad Bečvou – Meditační… - Park | Turistika.cz. www.turistika.cz [online]. [cit. 2023-12-13]. Dostupné online. 
  3. a b KOSTELY, KAPLE, ZVONICE, MEDITAČNÍ ZAHRADA: Turistické informační centrum Lipník nad Bečvou. info.mesto-lipnik.cz [online]. [cit. 2023-12-13]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]