Mati Kodheli

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mati Kodheli
Narození1862
Skadar
Úmrtí1881 (ve věku 18–19 let)
Skadar
Povolánífotograf
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mati Kodheli (1862 Skadar1881 Skadar) byl albánský fotograf, který sloužil jako učeň mistrovskému fotografovi Pietrovi Marubimu. Byl to starší bratr Kela Kodheliho (Kela Marubiho).

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Mati Kodheli se narodil ve Skadaru v rodině nižší střední třídy. Jeho otec Rrok Kodheli pracoval jako zahradník na panství italského fotografa Pietra Marubbiho z Piacenzy, který se nedávno usadil v Albánii poté, co byl nucen opustit svou rodnou zemi kvůli obvinění z účasti na vraždě starosty tamního města.[1]

Mati byl poslán studovat fotografii do studia Sebastianutti & Benque v italském Terstu. Zemřel předčasně, v mladém věku devatenácti let na tuberkulózu.[2]

Z jeho tvorby se dochovaly pouze dva negativy, fotografie z roku 1878, na které je skadarská hudební skupina, jíž byl členem, a fotografie jeho přítele z dětství Kolë Idromena.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mati Kodheli na anglické Wikipedii.

  1. CARAFFA, Costanza. Photo Archives and the Idea of a Nation. [s.l.]: De Gruyter, 2014. Dostupné online. ISBN 9783110331813. S. 354. 
  2. Historiku i Fotografisë Shqiptare. www.lajmetari.com [online]. [cit. 2020-01-07]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-07-02. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]